Men jobb eller praktikplatser ska ordnas på andra företag, vilket har fördelar enligt projektledaren Javed Akhter på Sif Syd:
- Många företag vill nog gärna ta in välutbildade invandrare men gör det inte därför att man tror att det interna stödet skulle ta för mycket tid och resurser.
Genom externa mentorer får vi bort det hindret.
- De kan också vara bättre för den invandrade eftersom det kan vara svårt att berätta allt för en intern mentor vilket gör att man då går miste om viktiga lärdomar.
Mentorerna ska kunna hjälpa till med att söka jobb och ge kunskap om hur de svenska arbetsplatserna fungerar, så att kulturkrockar undviks.
- Det kan exempelvis vara hur det fungerar vid kafferasten eller hur det är med bönemöten, om man är muslim, säger Javed Akhter.
Mentorbanken är i första hand till för invandrade Sifmedlemmar men också för potentiella sådana liksom för svenskfödda som tar jobb i utlandet.
- Vi ser stora möjligheter att hjälpa till exempelvis när man flyttar till Danmark och möter en annan kultur på arbetsplatsen där, säger Javed Akhter.
Satsningen ingår i Sifs projekt VÅGA genom vilket förbundet vill öka den etniska mångfalden i arbetslivet.
För ett par år sedan ordnades ett liknande mentorprojekt i Västsverige där tio invandrare fick praktikplatser.
Mentorerna rekryterades då bland Sifmedlemmarna internt och enligt Javed Akhter resulterade det i att flera praktikanter sedan fick fast anställning.
Sif har beslutat att VÅGA-projektet, som även stöttas ekonomiskt av EFS-rådet, får fortsätta fram till 2007.
I höst ska ytterligare 15 mentorer utbildas.
ANITA TÄPP