Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Medlemsavgiften kan fördubblas

Kostnaden för att vara med i Sif och a-kassan kommer att öka med 352 kronor per månad för dem som tjänar 25 000-30 000 kronor. Det visar nya beräkningar av den borgerliga alliansens förslag.
Publicerad
Anders Kjellberg vid Arbetslivsinstitutet har tillsammans med Niklas Hjert på Sif tagit fram nya siffror, som visar exakt vad som väntar efter en eventuell borgerlig valseger.
En medlem med normalinkomst har i dag en kostnad på 355 kronor per månad för medlemskap, inklusive a-kassa och inkomstförsäkring. Efter skattereduktion blir nettokostnaden 253 kronor.
Alliansen vill höja a-kasseavgifterna och avskaffa skattereduktionen. Det skulle innebära att kostnaden ökade till 605 kronor.
Om en sådan stor summa plötsligt står på lönebeskedet lär många tycka att det blir för dyrt. Anders Kjellberg tror dock att om avgifterna till a-kassan och facket redovisas separat kommer folk att se att den stora kostnaden är a-kassan.
- Genom att arbetslöshetsförsäkringen blir obligatorisk kommer man inte undan avgiften till a-kassan. Fackavgiften kan då framstå som relativt blygsam.
- Å andra sidan är det ju den som folk kan avstå från så en del kommer nog att låta bli att gå med i facket eller välja att gå ur. Av det skälet kan man uppskatta att 10-15 procent av medlemmarna försvinner från Sif inom några år. Det blir omkring 45 000 medlemmar, vilket förstås vore katastrofalt.
- Hoppet för Sif är att inkomstförsäkringen kan locka dem som tjänar över 20 000 kronor, med tanke på att alliansens förslag innebär sänkt ersättning från a-kassan och att allt fler slår igenom taket för full ersättning, säger Anders Kjellberg.

DAG BREMBERG


Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.