Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Medlem polisanmäld efter övertidstvist

Verksamhetsledaren tog ut sin övertidsersättning i pengar i stället för ledighet. Därför sparkades hon utan förvarning. Dessutom polisanmäldes hon. Unionen har ogiltigförklarat avskedandet.
Rickard Jakbo Publicerad

- Alltihop är hysteriskt konstigt. Som jag ser det är skälet en förevändning för att få bort vår medlem, säger Unionens ombudsman Mats Pahlman.

Medlemmen hade jobbat i nio år på Skånes Ridsportförbund som verksamhetsledare. I början av året valdes en ny styrelseordförande och en tid därefter kallades hon till ett möte.

- Mötet skulle handla om verksamhetsplanering. De hälsade inte och betedde sig märkligt. Sedan sa ordföranden "Vi har något tråkigt att meddela. Du har överskridit dina befogenheter och vi har för avsikt att avskeda dig", säger hon.

- Jag blev chockad och fattade inte vad det handlade om. Men de sa att vi inte skulle diskutera utan att jag skulle ta kontakt med mitt fack, och att jag hade till klockan 10.00 nästa dag på mig att säga upp mig själv. Efter ett tag kom ordföranden in med en servett och skulle trösta mig. Det var väldigt märkligt, fortsätter hon.

Verksamhetsledaren vet ännu inte vad som ligger bakom händelsen.

Formellt gäller tvisten om medlemmen olovligen har tagit ut övertidsersättning i pengar, cirka 40 000 kronor under 14 månader.  Totalt hade hon runt 420 timmar övertid, 144 av dessa tog hon ut i lön. Arbetsgivaren hävdar att då hon har 30 dagars semester, skulle ingen övertidsersättning ha betalas ut. När det gäller den andre anställde på kansliet, som också fått övertidsersättning i pengar, anser styrelsen att det är okej, eftersom hon har 25 dagars semester.

- Mest talande är nog att ingen frågade om övertiden innan de varslade henne om avsked. Styrelsen vågade eller orkade inte konfrontera henne, säger ombudsmannen Mats Pahlman.

Till saken hör att det under slutet av 2008 inte gick att vara kompledig. Det fanns inte tillräckligt många dagar kvar av året för att tömma kompsaldot. Hon träffade då en muntlig överenskommelse med den förre ordföranden om att hon kunde ta ut komptiden i lön när det inte fungerade för verksamheten att vara ledig, ett samtal som ridsportdistriktet dock bestrider.

Efter förhandlingar erbjöd ridsportförbundet 200 000 kronor om Hammarskiöld gick med på att sluta, men hon tackade nej eftersom det skulle sända en signal om att hon hade gjort något fel. Då skickade distriktets styrelse in en polisanmälan om trolöshet mot huvudman mot sin verksamhetsledare.

Unionens Mats Pahlman anser att anmälan är mycket märklig eftersom motparten inte kan förklara hur medlemmen vunnit något på sitt agerande.

- Observera att det handlar om en intjänad rättighet som de inte ifrågasätter att hon har rätt till. Hon har ett skriftligt avtal som säger att ersättningen ska vara i komptid. Men det är oerhört luddigt skrivet, säger Mats Pahlman.

Syftet med polisanmälan var att skrämmas, tror medlemmen.

- Det är fruktansvärt. Nu sitter jag och väntar på en reaktion från polisen. Det blir ju bara värre och värre eftersom det förekommer rykten. Att få ett nytt jobb i hästvärlden idag innan detta är uppklarat är svårt för mig.

Ryktesspridningen i lokala medier och branschpress gör att Unionen ser allvarligt på styrelsens agerande. Facket kommer att kräva ett rejält skadestånd.

Den förre verksamhetsledaren är dock inte knäckt.

- Jag har fått ett fantastiskt stöd från många inom ridsportssverige. Jag var på Falsterbo Horse Show och mötte många som höll med om att man inte kan hantera människor på detta vis.

Skånes Ridsportförbunds styrelse vill inte kommentera konflikten.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Kollega nummer 1 2025 omslag

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.