Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Många vägar till framtidsjobbet

Studera till matcoach i Hässleholm eller skidlärare i Orsa. Logistik inom transportbranschen eller ekonomi inom handeln.<br />
Publicerad
KY betyder kvalificerad yrkesutbildning, och är en utbildningsform som bygger på ett nära samarbete med arbetslivet. En tredjedel av studietiden är eleverna ute i arbetslivet under Lia- perioder (Lia= Lärande i arbete).
Företag inom branschen erbjuder Lia-platser, men är även med och utformar utbildningen. Själva utbildningen genomförs av gymnasieskola, komvux, högskola eller utbildningsföretag.
Sen 2002 har KY varit en del av det svenska utbildningssystemet, efter en sexårig försöksverksamhet. Numera finns en myndighet som bestämmer vilka utbildningar som har rätt att kalla sig KY, och därmed få statsbidrag för det. Trycket är stort från utbildningsanordnare som vill starta KY-utbildningar
-Vi argumenterar för att det ska bli fler KY-utbildningar. Det är en utbildningsform som leder till jobb, och det saknas alternativ i dag, säger Staffan Bolin, utbildningsdirektör på Myndigheten för kvalificerad yrkesutbildning.
-I år hade vi utan vidare kunnat ha 140 KY-utbildningar till, som är kvalificerade, men som vi tvingas säga nej till. Det svåraste för oss är inte att skilja agnarna från vetet, utan vetet från vetet, säger han.
Det som skiljer KY-utbildningar från andra är att man så mycket utgår från marknadens behov, och därmed omprövas utbildningarna ständigt. Ett exempel är IT-utbildningarna, som minskade i och med att få fick jobb i branschen. KY-myndighetens personal måste ständigt se både framåt och bakåt. Vad ska vi syssla med i framtiden?


De lär sig jobba för andras fritid


Yenny var på jakt efter ett par jaktkängor, hon var trött på att traska omkring i för stora skodon i Skåne, och så hamnade hon här, på isen på sjön Mörtkulltjärn långt bort i Jämtland, vid ett borrat hål, och kanske en röding väntande där nere i det mörka vattnet. Så kan det gå när man söker sig ut på nätet. Livet kan ta en tvär sväng.

Fast nån riktigt tvär sväng är det nog inte för deltagarna på utbildningen till vildmarksguide i Strömsund. Även om Yenny Grambo är uppvuxen i Djursholm och Marcus Hanström pratar skånska, och ingen av dem åkt längdskidor förr, så är deltagarna sådana som hellre trampar lingonris än nöter asfalt. Så visst, Yenny har jagat vildsvin och Marcus har skjutit det mesta, även mufflonfår som tydligen är ett djur som kan jagas i Sverige, och har de andra inte jagat, så har de fiskat, eller vandrat eller kanske allting på samma gång.
Här har de hittat en utbildning som passar dem, en utbildning som turistnäringen i Jämtland har frågat efter. Företagen vill ha utbildat folk för framtiden, folk som kan guida turister som vill jaga eller fiska, som kan följa med på fjällturen med islandshäst, som klarar att laga mat på en morika under primitiva förhållanden och som vet vad det är för spår i snön.
Kvalificerat yrkesutbildat folk frågar turistföretagen efter, och kvalificerad yrkesutbildning, KY, har de fått. Framtiden får utvisa om de utbildade vildmarksguiderna får lön för mödan. Om inte, får de i alla fall njuta av tystnaden här på Mörtkulltjärn denna snöiga vinterdag.
Och de får prova på en massa andra saker. Skidtolka bakom skotern på väg hit till exempel, vilket inte var så lätt för alla. Den erfarenheten gav Marcus en lätt stukad fot.
Utbildningen till vildmarksguide är ganska ny i Strömsund. Gruppen som i dag är ute på sjön började i januari, och den allra första kullen drog igång för drygt ett år sedan. I dag har de eleverna åkt ut till stallet för att lära sig mocka och rida.
Från sprattlande öring till ståtligt sto - bredden är själva idén med utbildningen. Det gör att eleverna ibland stöter på någonting som de aldrig gjort förut. De som kan jaga kan kanske inte rida, och tvärtom.
Så var det för Björn Segelsbo, som nu är inne på andra året. Han har jagat sen barnsben, men i princip aldrig suttit på en häst. Nu har han inga problem med att trava runt på högbenta Danga, som känsligt rycker till när fotografens kamera klickar till. Så har han haft en sju veckors praktikperiod på ett ridföretag, och suttit på islandshäst mest hela dagarna.
Men praktik vill man inte kalla det här. Det kallas Lia - Lärande i arbete, och är precis vad det låter som. Eleverna ska lära sig genom att arbeta. En tredjedel av KY-utbildningarna ska vara Lia-perioder, och ofta finns Lia-platserna på lokala företag, som är knutna till utbildningen, dels genom styrelseplatser, dels genom att vara involverade i själva genomförandet. Till exempel är Bert Mårtensson från Sunnansjögårdens Jakt&Fiske med den fiskande elevgruppen i dag. Andra dagar kan han vara ute med en företagsgrupp på fiske eller jakt, men i dag upplåter han sitt fiskevatten åt blivande guider, som kanske någon gång i framtiden kommer att jobba hos honom.
Björn Segelsbo har hunnit med två Lia-perioder, och snart är det dags för en tredje, på en jaktfarm i Namibia. Spännande, tycker Björn, som också ser resandet som en bra erfarenhet för att jobba med turism i Sverige. Så tänker han efter en tidigare långresa i Asien, Nya Zeeland och Australien
Vad är särskilt med KY-utbildningar?
-De sker i nära samverkan med arbetslivet, en tredjedel av utbildningen är "Lärande i arbete", Lia, ute på företag. Utbildningen ska vara problemorienterad och sker ofta i projektform.
Hur långa är utbildningarna?
-Mellan ett och tre år
Vad krävs för behörighet?
-
Gymnasium eller motsvarande. Vissa utbildningar kräver särskild behörighet.
Hur får man råd att studera?
-Man får studielån, precis som vid högskolestudier.
Hur många får jobb efter utbildningen?
-Av dem som avslutade studierna år 2003 har 69 procent jobb eller eget företag året därefter.
44 procent har jobb/eget företag inom den bransch som studierna avsåg (skillnaden mellan branscher är dock stora; inom jord, skog, trädgård fick 82 procent jobb, inom turism 41 procent, till exempel)
Ingår KY-utbildningarna i högskolesystemet?
-Nej, KY-utbildningar mäts i poäng som på högskolan, 1 poäng är en veckas studier, men KY-poäng är inte samma som högskolepoäng. Det kan vara så att visa delar genomförs tillsammans med en högskola, och ger då högskolepoäng. Det gäller till exempel en delkurs i turism på den utbildning till vildmarksguide som vi skriver om.
Inom vilka branscher finns utbildningarna?
-Inom nästan alla branscher: teknik och tillverkning, handel och ekonomi, turism, IT, miljö, vård, jord, skog, trädgård, bygg, hantverk, media, multimedia.
Hur gamla är eleverna?
-Medelåldern är 28 år, och det betyder att många har mycket erfarenhet av arbetslivet sen tidigare.


www.kyguiden.se kan du ladda hem eller beställa en tidning om KY-utbildningar.




Hitta rätt utbildningDet finns ungefär 500 KY-utbildningar inom olika branscher som du kan hitta på www.ky.se (till vänster, klicka på rubriken "Hitta olika utbildningar"). Här har vi listat några utbildningar inom den privata tjänstesektorn. Många skolor/utbildningsföretag har flera olika utbildningar.


Ekonomi

Affärslogistik Norrköping www.logistikprogrammet.org

Affärsmannaskap inom detaljhandeln Leksand www.entreprenorskolan.com


Business IT Nacka www.nackademin.com


Butikschef och ledarskap Kalmar www.lernia.se

Ekonomi- och Redovisningskonsult Göteborg www.studium.goteborg.se


Ekonomi, inriktning ledarskap o administration Oskarshamn web.wpab.se/NOVA/ky-utbildning.asp


Företagssäljare Stockholm www.ihm.se/default.asp?link=25-0-535

Försäljning och marknadsföring Nässjö www.yh.nassjo.se

Handel och affärsmannaskap Borås www.proteko.se/utbildning/ky/ky.html

Högre adm. utb, inriktning redovisningsekonomi Västerås www.vasteras.se/ky


Inköp & Supply Management Växjö och Malmö www.nbi.se


Internationell butiksledare, inriktning mot Öresundsregionen Malmö www.asperokompetens.se/aspero_skane.asp

Internationell marknadsföring och försäljning Uppsala www.folkuniversitetet.se


Internationell marknadsföring/försäljning i små och medelstora företag Osby www.osby.se

Internationell säljare med inriktning mot Polen Karlskrona www.bth.se/byh

Internationell marknadsföring/försäljning i mindre företag Göteborg och Solna www.saljhogskolan.se


Internationella inköp i företag och offentlig verksamhet Stockholm www.sih.se

IT-baserad redovisning Kungsbacka www.komvux.kungsbacka.se

Redovisningsekonom Eslöv www.berga.eslov.se/vux_03/sidor/ky.htm

Kvalificerat inköp Norrköping www.logistikprogrammet.org

Strategiskt inköp, flödesekonomi Sundbyberg www.sundbyberg.se

Marknadsföring och försäljning Mölnlycke www.molnlyckeakademien.com/ky

Projektentreprenör inom Open Source Stockholm www.n3p.se

Redovisningskonsult Stockholm www.schartau.se

Service Management Ängelholm www.ahu.engelholm.se
Säljledare/matcoach Hässleholm www.gastronovum.se

Teknisk försäljning och marknadsföring Piteå www.centek.se/ky

Teknisk säljare och inköpare Nässjö www.yh.nassjo.se

Transport

Affärslogistik/Kvalificerat inköp Järfälla www.logistikprogrammet.org

Kvalificerad Industri- och lagerlogistik Örebro www.tu.orebro.se/utbildning/ky/transport-marknad

Logistik Nynäshamn www.nynashamn.se/logit

Internationella transporter och logistik Helsingborg www.helsingborg.se/ky

Logistik och transportplanering Alvesta www.allbolarcenter.nu/utbild/logistiktransport.html
(se reportage www.lon-jobb.nu sök på Alvesta)

Produktionslogistik Tranås www.tranas.se

Transportledning och logistik Vännäs www.lilja.vannas.se

Turism

Affärsturism - ledarskapsutbildning inom mötesindustrin Västerås www.vasteras.se/ky

Auktoriserad guide, värd och reseledare Båstad www.yrkeshogskolan.bastad.se

Gastronomi - produktion och ledning Huddinge www.gastronomihogskolan.com

Gastronomisk restaurangutbildning, inriktn. kock/matsal Båstad www.yrkeshogskolan.bastad.se

Hotel Management Stockholm www.schartau.se

Hotelleri Jönköping www.ultra.se

Kulturturism med marknadsföring Lidköping www.kulturturism.com

Designmatlagning Vimmerby www.vimmerby.se/vision

Inriktn. rese- hotell- och konferensnäring Söderköping www.nystromska.soderkoping.se


Ledarskap i turistnäringen Malmö www.malmo.se/ledarskap

Ledarskap inom service och turism Östersund www.lernia.se/ky

Reseförsäljning Uppsala www.yrkesakademin.se

Restaurangkunskap Håbo www.bcjf.habo.se

Svenska skidlärarlinjen Järpen www.skidlararlinjen.se

Turism och skidlärare Orsa www.orsa.se/scott

Upplevelseindustrin Sävsjö www.studier.nu

Övrigt

Vildmarksguide, inriktning mot upplevelseturism Järpen www.skidlararlinjen.se

Ledarskap för tillväxt Norrtälje www.utbc.nu

Professionell upplevelsearrangör Kumla www.skyframtidsutbildning.com

Projektledning Umeå och Helsingborg www.idekraft.se
(rubriker enligt KY:s hemsida)



Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.