Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Många ringer om höjd avgift

I takt med att inbetalningskorten från a-kassan började trilla ner i medlemmarnas brevlådor börjar telefonerna också gå varma hos HTF.<br />
Publicerad
Anstormningen var väntad. För att avlasta HTF Direkt, medlemssektionen och a-kassan har förbundet tillsatt en särskild grupp bestående av 25 personer för att besvara frågor från medlemmarna.
Statistik visar att HTF tagit emot cirka 3000 samtal de två första dagarna efter att avierna skickats ut. Av dessa tog Resursgruppen emot cirka 1100 och i kötiden var i genomsnitt under 20 sekunder.
Enligt Sven-Gunnar Sööder, ansvarig för resursgruppen, har de flesta som ringer frågor om beloppen på sina inbetalningskort och vad jobbavdraget kommer att innebära för dem. Antalet utträden har varit färre än befarat.
- Vi förväntar oss att antalet samtal kommer att öka ytterligare. Men så här långt har det inte rusat ut medlemmar i tusental, utan det är skaplig balans. Vi har fortfarande ett bra inflöde av nya medlemmar, minst lika mycket som i januari förra året som var en bra månad, säger han.
Enligt Pia Snäcke, chef för medlemssektionen, begär de allra flesta utträde ur HTF på grund av ekonomiska skäl.
- De kommer fram en privatekonomisk situation vid samtalen, vilket inte är så vanligt annars. De argument vi kommer med är att man får ett komplement i inkomstförsäkringen, att man i och med jobbavdraget får mer pengar över samt att det inte är förbundet som har höjt avgiften, en del riktar sin ilska mot oss, säger hon.
Och en hel del lyckas man faktiskt få att tänka om.
- Personer med höga inkomster, som omfattas av HTF:s inkomstförsäkring, lyckas vi i högre grad övertyga att stanna kvar i förbundet. Många känner inte heller till att de blir av med sin medlemsförsäkring i Folksam om de har en sådan, säger Mats Hedlund på HTF Direkt.
Tidigare har a-kasseavgiften ingått i medlemsavgiften men från januari 2007 börjar a-kassan ta in avgiften på egen hand.
- Att vi separerar förbundsavgiften och a-kasseavgiften blir ett nytt sätt för våra medlemmar att kunna prioriterar mellan förbundsmedlemskapet och a-kassemedlemskapet. Den möjligheten har man haft tidigare också men nu blir det medvetandegjort på ett annat sätt, säger Pia Snäcke.

Klubbar får chansen att rädda kvar medlemmar
Nu får alla HTF-klubbar möjlighet att kontakta medlemmar som ligger efter med avgiften till HTF. Klubbarna kommer varje månad få ut information om vilka som har missat betalningen och kan kontakta dem. Ibland beror skulden till HTF på ren glömska, ibland handlare det om kärv privatekonomi. Dessa personer kan vända sig till medlemssektionen för att på ett smidigt sätt bli av med skulden.
Från och med årsskiftet debiteras avgifterna till HTF och a-kassan på skilda avier. Det kan leda till att antalet medlemmar som inte betalar korrekt avgift ökar. Därför är det ett viktigt uppdrag som klubbarna fått.
Tänk också på att den som åker ur a-kassan måste både uppfylla inträdesvillkor för att bli medlem igen och kvalificera sig för a-kassa för att kunna få ersättning vid arbetslöshet.

Trafiklärare har hittat hem
Anser du att det ska vara alkolås på övningsfordon? Så lyder webbfrågan på Trafiklärarrådets hemsida. Ja-alternativet har fått 100 procent av kryssen, men än så länge är det bara åtta trafiklärare som svarat på enkäten. Anledningen är att hemsidan är alldeles ny och informationen om att den finns ännu inte nått ut i yrkeskåren.
För flera år sedan föddes idén om en hemsida, men först i år har den kommit igång tack vare Tommy Magnusson i Norrköping. Vill du veta mer om klubbmöten och Trafiklärarrådets årsmöte i slutet av mars, gå in på sajten: trafiklararrådet.se.

Styrelsen på turné
Nu har förbundsstyrelsen inlett årets turné till avdelningarna. Det ska vara ett återkommande inslag för ledamöterna att diskutera HTF:s verksamhet med avdelningsstyrelserna under årets första månader. Förbundsstyrelsen har delat upp avdelningarna mellan sig. Malmöavdelningen har redan fått besök. Övriga avdelningar står på tur.

Två blanketter för fullgott skydd
Numer är det två blanketter som nya medlemmar måste fylla i om de vill ha fullgott skydd från facket - en för medlemskap i förbundet och en för medlemskap i a-kassan. Det är viktigt att den förtroendevald som värvar en ny medlem till förbundet kollar att han eller hon inte lämnar ut gamla, inaktuella inträdesblanketter till den presumtive medlemmen, som då kan missa att komma med i a-kassan. På de nya blanketterna framgår det tydligt att man ska fylla i två ansökningar, likaså om medlemmen fyller i inträdesansökan på HTF:s hemsida. När ansökan till förbundet skickas iväg, kommer automatiskt upp en ansökan till a-kassan. Medlemmen kan dock precis som tidigare skicka båda ansökningarna till HTF.
Likaså krävs två blanketter för att begära utträde ur HTF och a-kassan.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.