Åtta av tio chefer födda före 1949 skulle överväga att flytta om de blev erbjudna ett mycket intressant arbete på annan ort. Något färre, sex av tio chefer födda på sextio- och sjuttiotalen vill lämna hemorten för ett nytt jobb.
Sju av tio åttiotalister skulle fundera på saken, såvida de inte är barnlösa, då 100 procent kan tänka sig att flytta.
Fler män (26 procent) än kvinnor (14 procent) anger att främsta skälet till att inte flytta är att barnen inte vill. Andra hinder är bland annat sociala skäl, partnern skulle ha svårt att få jobb på annan ort, att man trivs bra på nuvarande tjänst. Nästan var tionde kvinna mot var tjugonde man säger nej till en flytt på grund av åldriga föräldrar som kräver tillsyn/omvårdnad.
Om man kan tänka sig att flytta är arbetstillfällen för medföljande sammanboende av störst betydelse för val av bostadsort. Även geografisk placering samt om det finns en stadskärna med restauranger och butiker spelar stor roll. För chefer födda på sextio- och sjuttiotalen är det också viktigt med skolor och gymnasium på orten. Fler kvinnor än män tittar också på kulturutbudet innan de bestämmer sig.
Även långpendling kan vara intressant för en del chefer. Var fjärde man och var tredje kvinna kan tänka sig att jobba mer än tio mil från hemmet.
Undersökningen gjordes av chefsrekryteringsföretaget Transearch.