Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Många avtalsfrågor fortfarande olösta

Efter den förra avtalsrörelsen 2004 tillsattes ett flertal partsgemensamma arbetsgrupper för att vidare utreda drygt 20 frågor man inte kunde enas om. Nu närmar sig arbetet i grupperna sitt slut. Resultatet är skralt.<br />
Publicerad
En sammanställning av arbetsgruppernas resultat verkar dyster. Flera grupper redovisar att man fört diskussioner men inte kunnat enas. I till exempel callcenterutredningen, där Sif och Almega IT skulle hitta en gemensam beskrivning av branschens villkor och utröna om lönebildningsavtalet var tillämpligt, har man inte kunnat enas.
- Jag tycker att vi har hållit igång en massa frågor som arbetsgivarorganisationerna inte ville diskutera. Även om vi inte har kommit fram till så många konkreta resultat har vi fått ge varandra tydligare bilder, och det är viktigt, säger Mathias Åström på Sifs förhandlingsavdelning.
Endast i ett fåtal frågor har Sif enats med arbetsgivarparten om avtal eller utkast till detsamma. Bland annat har man ett avtal om arbetsmiljö för virkesmätarna färdigt att undertecknas.
När det gäller Sifs hjärtefråga lönekartläggning har förbundet nått en viss framgång. Man har tillsammans med Teknikarbetsgivarna tagit fram en handbok för företagen samt anordnat seminarier. Däremot har man inte lyckats övertyga samma arbetsgivarorganisation om fördelarna med gemensam lönestatistik.
- Det var en besvikelse att de sade nej. Vi trodde att vi hade kommit längre, men det betyder inte att vi ger upp, säger Mathias Åström.
På en rad områden har grupperna dock inte nått fram till något, om man ens har träffats för att diskutera frågor som arbetsmiljö, distansarbete, arbetstid eller flexibel pensionsålder.
- Den enda slutsatsen man kan dra är att vi inte nådde fram i de här frågorna vid det här tillfället. Men det är inget vi har släppt i meningen resignerat, säger Mathias Åström.
Trots magert resultat räknar Åström med att Sif och arbetsgivarna även i fortsättningen kommer att tillsätta arbetsgrupper. Hellre det än att bara ta ett nej i frågor som är av vikt för endera parten.
- Vi kan i och för sig anta från början att vi kommer att nå full framgång i alla våra frågor i nästa avtalsrörelse, men gör vi inte det kommer partsgemensamma grupper att tillsättas, det är jag alldeles övertygad om.

LINDA SVENSSON

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.