- Jag tycker att vi har hållit igång en massa frågor som arbetsgivarorganisationerna inte ville diskutera. Även om vi inte har kommit fram till så många konkreta resultat har vi fått ge varandra tydligare bilder, och det är viktigt, säger Mathias Åström på Sifs förhandlingsavdelning.
Endast i ett fåtal frågor har Sif enats med arbetsgivarparten om avtal eller utkast till detsamma. Bland annat har man ett avtal om arbetsmiljö för virkesmätarna färdigt att undertecknas.
När det gäller Sifs hjärtefråga lönekartläggning har förbundet nått en viss framgång. Man har tillsammans med Teknikarbetsgivarna tagit fram en handbok för företagen samt anordnat seminarier. Däremot har man inte lyckats övertyga samma arbetsgivarorganisation om fördelarna med gemensam lönestatistik.
- Det var en besvikelse att de sade nej. Vi trodde att vi hade kommit längre, men det betyder inte att vi ger upp, säger Mathias Åström.
På en rad områden har grupperna dock inte nått fram till något, om man ens har träffats för att diskutera frågor som arbetsmiljö, distansarbete, arbetstid eller flexibel pensionsålder.
- Den enda slutsatsen man kan dra är att vi inte nådde fram i de här frågorna vid det här tillfället. Men det är inget vi har släppt i meningen resignerat, säger Mathias Åström.
Trots magert resultat räknar Åström med att Sif och arbetsgivarna även i fortsättningen kommer att tillsätta arbetsgrupper. Hellre det än att bara ta ett nej i frågor som är av vikt för endera parten.
- Vi kan i och för sig anta från början att vi kommer att nå full framgång i alla våra frågor i nästa avtalsrörelse, men gör vi inte det kommer partsgemensamma grupper att tillsättas, det är jag alldeles övertygad om.
LINDA SVENSSON