Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

"Man känner sig lurad"

Folksams beslut att sänka ersättningen i den så kallade begravningsförsäkringen har upprört många berörda Unionenmedlemmar. En av dem är 72-åriga Marianne Eriksson.
- Man känner sig lurad. Och skäms också lite över att ha låtit sig luras av både Folksam och facket, säger hon.
Anita Täpp Publicerad 28 oktober 2009, kl 10:41

72-åriga Marianne Eriksson i Sågmyra arbetade på kontor medan 77-årige maken Lars var målare innan de gick i pension för sju respektive tretton år sedan.

Båda nappade på Folksams grupplivförsäkring för pensionärer via sina fackförbund, Sif och Målareförbundet.

- Så fort man blev 65 fick man en förfrågan om man inte skulle vara med i försäkringen. Sedan är man ju inte så insatt i det här området. Men i och med att Folksam, som vi har trott är för vanliga människor, och facket stod bakom blev man invaggad i att försäkringen var juste, säger Marianne Eriksson.

- Vi har aldrig fått någon information om att försäkringen grundas på ett ettårsavtal och att man därför kan ändra på villkoren så här. Nu säger Folksam att det står i försäkringsvillkoren men hur många lusläser dem? Och det känns som om det här med ettårsavtal också har mörklagts av ens fackliga organisation.

Makarna Eriksson har räknat ut att de nu har betalat totalt 34 000 kronor i premier till försäkringen tillsammans.

Senast i mars fick paret en sammanställning från Folksam enligt vilken det skulle utgå ett prisbasbelopp på 42 800 kronor per person till dödsboet om de skulle avlida, berättar Marianne Eriksson.
- Och då undrar man ju över hur villkoren sedan kan ändras så snabb.

Marianne Eriksson och hennes man, som också har andra försäkringar och ett sparande i Folksam, tänker nu ta ut sina pengar från försäkringsbolaget.
- Hade vi fått bättre information om hur den här grupplivförsäkringen fungerar hade vi aldrig gått med.

Eftersom vi har såpass mycket sparat så är pengarna i sig inte det viktiga för oss. Men det är verkligen förskräckligt att Folksam kan göra så här och andra försäkringstagare kan ju verkligen behöva de här pengarna, säger Marianne Eriksson.

Hon anser att Unionen bör sluta med att erbjuda försäkringar till sina medlemmar.
- I annat fall måste man vara väldigt tydlig med vad som gäller. Annars slår det bara tillbaka mot facket.