Det pågår en strid kring avtalssekreterarposten i IF Metall och den avgörs på kongressen i maj. Anders Tiderman ska avgå. Förbundsledningen och valberedningen föreslår Veli-Pekka Säikkälä, som är chef för förhandlingsenheten.
Mot honom kandiderar Tommy Thunberg, som är förhandlingsombudsman på förbundskontoret. Han lyfts fram av ett brett stöd. Sammanlagt 29 av IF Metalls 52 avdelningar stöder honom. Rent matematiskt fattas det bara 12 röster på kongressen för att Tommy Thunberg ska få majoritet.
- Vi måste på ett tydligare sätt integrera arbetsmiljön i förhandlingsarbetet. Det handlar om att utveckla jobben och de anställda samtidigt som vi ska stärka företagen konkurrenskraft, säger Tommy Thunberg, som lyfter fram detta som den viktigaste förändringen av IF Metalls förhandlingsarbete. Han vill se att samma linje slår igenom hos Facken inom industrin.
Tommy Thunberg säger att belastningsskadorna är på väg tillbaka med "lean production" (se nedan) och det beror på att arbetsgivarna i många stycken tagit initiativet i utvecklingen av produktionen. I grunden handlar det här om makt- och inflytandefrågor, enligt Tommy Thunberg.
- Vi behöver finna en vinna-vinna situation där vi både ska vara med och utveckla produktionen och konkurrenskraften samtidigt som de anställda utvecklas i arbete och vi ser till att jobben blir så bra så att industrin kan rekrytera ungdomar, säger Tommy Thunberg.
Det stora stödet till honom har flera grunder. Bland många lokalt aktiva uppfattas IF Metall som toppstyrt och för dem står Tommy Thunberg för en annan ledarstil. Andra anser att det bara varit lön och i viss utsträckning arbetstidsförkortning som prioriterats i de senaste avtalsrörelserna.
Förbundsledningens och valberedningens kandidat Veli-Pekka Säikkälä motsätter sig inte Tommy Thunbergs nyorientering, men han vill i första hand betona lönebildningen.
- Vi måste ha ordning på lönebildningen. Det är förutsättningen för att kunna driva andra fackliga frågor, säger Veli-Pekka Säikkälä.
Han håller med Tommy Thunberg om att IF Metall och Facken inom industrin tappat när det gäller arbetsmiljö och medbestämmande.
- Det borde vara naturligt att diskutera bemanningen när vi pratar om nästa års produktion, säger han.
Veli-Pekka Säikkälä vill i nästa avtalsrörelse se att medbestämmande och arbetsmiljö får en mycket mer framskjuten plats.
Hur det än går på IF Metalls kongress kommer alltså LO-facket vilja betona inflytande och arbetsmiljö mer i avtalsplattformen för Facken inom industrin.
Fakta
Facken inom industrin är ett samarbete mellan sex förbund i industrin. De är Unionen, Sveriges Ingenjörer, IF Metall, Livs, Pappers samt Skog- och träfacket. LO-förbundet Grafikerna deltar också i samarbetet. De har undertecknat Industriavtalet som är ett samarbetsavtal med arbetsgivarna i industrin. En viktig del av Industriavtalet är att hävda industrins löneledande roll. Sedan det undertecknades har löneavtalen i industrin haft en starkt normerande roll.