Trots att företaget går bra ska endast ett utvecklingscentrum med ett 25-tal anställda bli kvar. En orsak som uppgetts är att man måste göra som andra för att inte slås ut i den globala konkurrensen.
- Man följer allt som Electrolux gör. Det de gör, gör också alla andra, säger en anställd.
Etableringen i Ungern är tänkt att inledas i år. En expert säger att en flytt till låglöneländer normalt beräknas gå med vinst efter ett till två år. Nilfisk ledning räknar med att flytten, efter kostnader för omstruktureringen, lönar sig efter 3,5 år, medan löntagarkonsulten bedömer att det kommer att ta fem år.
En orsak är att nyetableringen blir dyrare än förväntat då Nilfisk, i motsats till många andra, inte flyttar till en befintlig anläggning. Konsulten räknar också med större personalkostnader vid nedläggningen än vad arbetsgivaren gör.
Enligt uppgift till Siftidningen vill ledningen inte ge något omställningsbidrag till de som sägs upp, trots att medelåldern är hög och en del har jobbat i 45 år.
Förhandlingar förs nu om nedläggningen.
- Även om vi tjänstemän berörs mindre vill vi inte släppa produktionen. Enligt våra beräkningar finns förutsättningar att ha allt kvar, säger Sifklubbens Claes Wannerbratt.
- Vi anser att de pengar ledningen vill lägga på flytten borde läggas på att utveckla Åmål i stället. Då skulle man få mer för mindre pengar och inte riskera att produkternas leveranssäkerhet och kvalité äventyras.
Även löntagarkonsulten anser att det finns en outnyttjad potential i Åmål då en rationalisering och effektivisering skulle ge upp till 30 miljoner kronor mer i vinst per år.
- Men vi kan ju inte konkurrera med lönen. Man brukar ju säga att det går fem arbetare från låglöneländerna på en svensk, säger Claes Wannerbratt.
VD Per Sonne Sörensen i Åmål säger:
- Vi har i våra beräkningar satt av en viss ospecificerad klumpsumma till omställningsbidrag och annat medan konsulterna satt av två klumpsummor. Svensk lagstiftning förpliktigar inte till omställningsbidrag så det beror mycket på hur man tycker och tänker.
- Men innan vi tagit beslut om nedläggning är det här för tidigt att diskutera. Jag kan inte lova några omställningsbidrag. Det får vi diskutera i eventuella förhandlingar längre fram.
ANITA TÄPP