Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Löneskillnader i repris

Att Sifs kvinnliga medlemmar bara når upp till 93,1 procent av männens nivå vore kanske okej, om det gällde muskelmassa, längd eller vikt. Men siffran visar på löneskillnaden. Kvinnornas löneläge på likvärdiga befattningar var under några år kring 1980 nära 95 procent av männens. Sedan halkade kvinnorna obönhörligt efter.
Publicerad
Visserligen har den direkt osakliga löneskillnaden mellan könen minskat från 2 175 till 1 898 kronor i månaden under den nu gällande avtalsperioden. Det är ett steg i rätt riktning samtidigt som en utjämning på 277 kronor sedan 2004 inte är mycket att yvas över. Sif har satsat femton miljoner på att få igång lönekartläggningar i företagen. När det projektet avslutas till sommaren återstår det mesta att göra.
Trots att lagen kräver årliga lönekartläggningar är det inte ens vartannat företag som genomför sådana.
Kravet på att alla osakliga löneskillnader ska elimineras måste återkomma i 2007 års avtalsrörelse. Förbundsstyrelsens ledamöter har gästat avdelningarnas avtalsrådslag i april. Budskapet har varit tydligt. 93,1 i relativt löneläge för kvinnorna duger inte! Så länge den siffran består får Sif skämmas som ett fackförbund utan påtagliga framgångar vad gäller kvinnolönerna.
Kraven på många av Sifs avtalsområden ska överlämnas till arbetsgivarna före årsskiftet. Vilken ammunition som avtalskanonerna ska laddas med bestäms efter det att vårens olika rådslag, klubbdiskussioner och medlemsenkäter sammanställts. I september beslutar fullmäktige om inriktningen. Sen filar delegationerna på branschkraven. Förbundsstyrelsen har sista ordet i december.
Det är ingen tvekan om att reallönerna ska kunna fortsätta uppåt. Sedan industriavtalet träffades 1998 har reallönerna ökat varje år samtidigt som industrins konkurrenskraft stärkts. En färsk rapport från Facken inom industrin visar att Sverige är i takt med Europa. Löner och arbetskraftskostnader har de senaste två åren varit lägre i Tyskland än i Sverige. Å andra sidan har svensk industri haft en dubbelt så hög produktivitetsutveckling (6,5 procent i snitt per år) som tysk industri (3 procent) sedan 1998. En låg arbetskraftskostnad per producerad enhet gynnar Sveriges konkurrens.
En partsgemensam lönestatistik är en olöst fråga från förra avtalsrörelsen. Den här gången får frågan inte gömmas undan i någon arbetsgrupp. Statistik som accepteras av båda parter borde vara en självklarhet i ett land med så lång tradition av kollektivavtal.
Få tjänstemän eller arbetare tror i dag på någon trygghet i anställningen. Att rädda jobb som hotas i den globala konkurrensen blir ofta en fruktlös kamp. Facket kan troligen uträtta mera om man sätter fokus på medlemmarnas trygghet i arbetslivet. Förändring och omställning behöver inte upplevas som något ont om den uppsagde kan gå vidare till annat arbete eller studier.
Kompetensutveckling och arbetsorganisation är naturliga områden för fackligt inflytande. Utan fungerande partssamarbete hämmas både tillväxt och affärsutveckling. Arbetsmiljö och företagshälsovård och rehabilitering är andra viktiga faktorer för att alla människor ska känna sig välkomna i arbetslivet. Kampen om lönerna är en given del av avtalsrörelsen. Andra frågor handlar mer om samarbete och utveckling.
BJÖRN ÖIJER

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.