Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Lönen inte avgörande för motivationen på jobbet

Arbetsgivarna hävdar ofta att man med lönens hjälp kan höja de anställdas motivation och företagets resultat. Men effekterna av en individuell lönesättning är oklara, visar en studie från Arbetslivsinstitutet.<br />
Publicerad 2 juni 2005, kl 12:00
Den som gör ett bra jobb ska ha bättre betalt än den som gör ett dåligt. Den uppfattningen delas i dag av de flesta, konstaterar författarna till studien, forskaren Tommy Nilsson och journalisten Annbritt Ryman.
Men frågan är om verktyget för att nå dit heter individuell lönesättning. Med individuell lönesättning tas hänsyn till den anställdes prestationer och duglighet, men som Nilsson och Ryman påpekar, så handlar det ändå till sist "om den lönesättande chefens subjektiva bedömning".
Faktum är att effekterna på effektivitet, produktivitet och ekonomisk tillväxt är outforskade.
- Det är svårt att hitta vetenskapliga belägg för positiva effekter av individuell lönesättning, säger Tommy Nilsson.
Ett skäl är att det är svårt att mäta lönesättningens påverkan på exempelvis tillväxten. Däremot finns forskning vad gäller lönens betydelse för de anställdas motivation.
- Ekonomiska belöningar har relativt liten betydelse för motivationen, säger Tommy Nilsson.
Andra villkor som arbetsklimat och inflytande har större betydelse.

NIKLAS HALLSTEDT


Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.