Samtidigt som lönegapet har minskat de senaste åren, visar statistiken att det i ett längre perspektiv inte är en jämn utveckling. I själva verket ökade de oförklarliga löneskillnaderna med i genomsnitt 400 kronor mellan 2002 och 2003.
- Jag har ingen förklaring till att det blev så just då. Jag vill inte ge mig in i spekulationer, men det har ju varierat över åren, säger Krantz.
Hon menar att trendbrottet nu är att det är ett större hack i positiv riktning, något som hon delvis förklarar med Sifs satsning på lönekartläggning och fokus på jämställdhetsfrågor.
Men trots Sifs stora lönekartläggningsprojekt är det fortfarande många arbetsgivare som struntar i att följa lagen. Enligt en enkät, som besvarats av knappt tusen Sifklubbar, är det bara runt 38 procent av företagen som gör årliga lönekartläggningar.
- Det vi inte får glömma är att det är arbetsgivarna som är skyldiga att se till att de blir gjorda. Det är deras ansvar. Det vi kan göra är att se till att arbetet med lönekartläggningar hela tiden drivs på, att man stöttar de förtroendevalda som lyfter frågan och ser till att medvetandenivån och trycket hela tiden hålls uppe, säger Mari-Ann Krantz.
LINDA SVENSSON