Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

LO: Lönegapet ett hot mot svenska modellen

Löneskillnaden mellan tjänstemän och arbetare är uppe i 10 200 kronor. Fortsätter utvecklingen i samma riktning riskerar framtidens avtalsrörelser att bli mer militanta, varnar LO.
Det är fel att skapa en konflikt mellan de båda grupperna, anser däremot Unionens andre vice ordförande Martin Linder som påpekar att det även inom Unionen finns medlemmar som har låga löner.
Niklas Hallstedt Publicerad

I fjol var medellönen för arbetare 23 500 kronor och för tjänstemän 33 700. Trots att lönerna ökat något mer procentuellt för arbetare under de senaste åren har löneökningen i kronor varit bättre för tjänstemännen.

Torbjörn Johansson, LO:s avtalssekreterare, anser att de så kallade sifferlösa avtalen på tjänstemannasidan bär en del av skulden. I de avtalen är inte löneutrymmet siffersatt utan avgörs lokalt, och lönen sätts direkt i samtal mellan anställd och chef.

- De blev ju fler i årets avtalsrörelse, det är ganska många som har det nu. Om fler och fler får det är det olyckligt. Kör man sifferlöst med marknadskrafterna i ryggen ställer man sig utanför den svenska modellen.

Enligt Torbjörn Johansson kan en fortsatt utveckling i samma riktning leda till att LO ändrar taktik.

- Vi kan inte tillåta att våra grupper blir än mer proletariserade. Då kommer vi tvingas bedriva mycket mer militariserade avtalsrörelser. Då kommer vårt land att stanna.  Jag menar inte att vi ska utjämna skillnaden fullständigt, men det ska inte skilja 10 000 kronor.

Bland Unionens avtal är det sällsynt med sifferlöst. Unionens Martin Linder tror att det är den mer individuella lönesättningen och större differentieringen av löner på tjänstemannasidan som är lönedrivande.

- Med reservation för att jag inte sett LO-rapporten vill jag säga att spännvidden inom tjänstemannakollektivet är väldigt stor. En jämförelse blir därför ganska fyrkantig. Inom Unionen finns det många medlemsgrupper som upplever att de har för låga löner och borde tjäna mer. Vi ställer inte upp på en bild av att alla tjänstemän tjänar bra.

Martin Linder anser att man bör akta sig för att måla upp en konflikt mellan tjänstemän och arbetare.

- Vi har en gemensam uppgift. Det är att se till att vi har lönesättning som baseras på sakliga grunder och att vi tecknar avtal som gör att grupper som för tillfället inte har marknadskrafterna i ryggen också får en skälig löneutveckling.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.