Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Livssituationer ska styra arbetet på F-kassan

Från och med årsskiftet börjar Försäkringskassan med ett nytt arbetssätt. Resurser ska i fortsättningen styras utifrån den försäkrades livssituation.
- I dag upplever många att det är krångligt att ha kontakt med olika delar av Försäkringskassan. Det försäker vi att råda bot på, säger kassans generaldirektör Dan Eliasson.
Lina Björk, Lina Jonsson Publicerad 21 november 2013, kl 14:07

Försäkringskassan har hög kundnöjdhet både lokalt och nationellt. De försäkrade anser att de får svar snabbt, att besluten är väl underbyggda och att handläggarna behandlar dem respektfullt. När man frågat samma personer hur nöjd man är med myndigheten i stort sjunker siffrorna med 15 procent.
Informationen är spridd på flera enheter och man slussas runt mellan handläggare.

- Vi har haft mängder av kundkontakter fördelat på flera ställen. Myndigheten har inte gått i takt och det har blivit tydligt då man måste ta kontakt med flera instanser för att få hjälp, säger Dan Eliasson.

För att råda bot på otydligheten och förhindra att människor bollas runt i systemen kommer Försäkringskassan från och med 1 januari 2014 att jobba efter sex olika livssituationer. Det kan till exempelvis vara om du väntar barn, lever med en funktionsnedsättning eller har tillfälligt nedsatt arbetsförmåga och kan vara i behov av rehabilitering.

- Det är ett helhetstänk istället för att först ha kontakt med en person som ansvarar för möten, sedan en annan som ansvarar för beslutsprocessen. Förmodligen kommer det nya arbetssättet att ha lite inkörningsproblem, men det får man räkna med och jag tror att resultatet kommer att bli bra, säger Dan Eliasson.

Lina Jonsson