Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Lavaldom tvingar fram ny lag

Svenska fack kan bara kräva minimilönen i avtal för utländska arbetstagare stationerade i Sverige. Det är innebörden av ett lagförslag som regeringen presenterade igår, torsdag.
Linda Svensson Publicerad 9 oktober 2009, kl 14:04

Det är snart två år sedan EG-domstolen konstaterade att fackförbundet Byggnads gick för långt när man försatte det lettiska bolaget Laval i blockad. Visserligen har facken rätt att ta till konflikt för att förhindra social dumpning, anser domstolen. Men att som Byggnads, kräva snittlöner för den aktuella regionen, var att gå för långt enligt domen.

Som en följd av domen har regeringen nu lagt ett förslag till ny lag.

Bland annat föreslår man att fackförbuden bara ska kunna ta till stridsåtgärder för att kräva villkor som motsvarar de centrala branschavtalen. Man ska inte kunna strejka, försätta företag i blockad eller ta till andra stridsåtgärder för att kräva löner eller andra villkor högre än miniminivåerna i avtal.

Det ska hänga på arbetsgivaren att bevisa att de löner man betalar inte ligger under avtalens lägsta. Eventuella tvister ska avgöras av Arbetsdomstolen.

TCO ställer sig i huvudsak positivt till regeringens lagförslag. Bland annat anser man att regeringen håller sig till den svenska modellen och låter arbetsmarknadens parter fortsatt ansvara för lönesättningen. Däremot anser man att förslaget försvårar för facken att bevaka utstationerade arbetstagares löner och villkor.

Linda Svensson