Jag får inte ut min lön. Vad ska jag göra?
- Prata med arbetsgivaren först. Jag har inte fått min lön, vad har hänt? Det kan handla om ett misstag men tyvärr är det ofta inte så. De finns antagligen inga pengar att betala löner för. Är du på ett större företag vänder du dig till klubben. Finns det ingen klubb, kontaktar du din region som kommer att gå igenom din lönefordran. Detta ska göras på en gång, vänta inte för länge.
Varför?
- Finns det inga pengar till löner kan vi misstänka att företaget kommer att försättas i konkurs. Då vill du få dina pengar genom den statliga lönegarantin. Men då får fordran inte ha intjänats tidigare än tre månader innan konkursansökan kommit in till tingsrätten.
Jag har nu kontaktat en ombudsman på mitt regionkontor, vad är nästa steg?
- Då skickas ett kravbrev till arbetsgivaren om att lönen ska betalas ut inom en vecka. Sker inte det, hamnar ärendet hos oss jurister på Unionen. Vi delger arbetsgivaren en betalningsuppmaning. Det innebär att en delgivningsman lämnar över ett brev där arbetsgivaren uppmanas att betala lönen. Om inte betalning sker inom en vecka från det att delgivning skett, ansöker vi bolaget i konkurs.
Vad händer då, får jag min lön?
- En konkursförhandling äger rum. Om bolaget försätts i konkurs utses en konkursförvaltare, en advokat, som tar över bestämmanderätten över bolaget och beslutar om lönegarantin. När vi är framme där, går det i regel fort att få ut pengarna. Men hela proceduren kan ta många veckor.
- Fast hos en seriös arbetsgivare pågår ofta aktiviteter för att få in pengar så lönerna kan betala ut. Man försöker kanske ta lån eller hitta nya finansiärer. För när ombudsmannen skickar ut kravbrevet är det inte ovanligt att lönen betalas ut. När konkursansökan kommer in till tingsrätten blir den offentlig och då kan det till exempel bli svårt att få lån. Det är inget läge arbetsgivare vill hamna i.
Ska jag acceptera att arbetsgivaren om och om igen är sen med löneutebetalningar?
- Egentligen inte. Anställningsavtalet, som kan vara muntligt eller skriftligt, reglerar vilken lön du har och när den betalas ut. Men du kan komma överens med arbetsgivaren om att det är okej att vänta några dagar om du vill det.
- Har ni inte kommit överens har du om man ska vara petig rätt till ränta om arbetsgivaren är sen med lönen. Har du inte råd att vänta ska du agera snabbt med din fordran. Du har inga skyldigheter att vara snäll mot arbetsgivaren. Motprestationen är att du ska ha lön för utfört arbete. Är en arbetsgivare sen med löneutbetalningar månad efter månad bör det ses som en varningssignal.
Om man inte är med facket, vem hjälper mig då?
- Då får man göra proceduren själv. Samma regler gäller för dem som inte är med i facket, fordran får inte vara för gammal om du ska kunna ta del av lönegarantin. Du får agera själv eller vända dig till en advokat eller jurist och bekosta ärendet själv.
Du råder att man ska agera snabbt om lönen inte betala ut, är det vanligt att många väntar för länge?
- Det händer. Vi vill vara snälla, vi känner de som äger företaget och vi vill vara lojala med vår arbetsgivare. Vi hoppas att det ska ordna sig. Men de flesta av oss jobbar för att vi behöver lön och har du inte råd att efterskänka den så ska du inte heller vänta på att söka hjälp för att driva in sin fordran.
Fakta
- att agera snabbt om du inte får ut din lön eller ersättning.
- att du inte är skyldig att ge din arbetsgivare kredit
- att vara med i facket så du får biträde.