Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

"Las fungerar väl"

Statsminister Fredrik Reinfeldt sällar sig inte till dem av sina regeringskamrater som ifrågasätter lagen om anställningsskydd. Det förklarade han i ett tal på Unionens kongress.
Linda Svensson Publicerad 13 oktober 2011, kl 14:18

- Jag håller inte med om att Sverige har en särpräglat inflexibel arbetsmarknad. Omställning fungerar i de allra flesta fall väl. Vi bör inte sätta krokben för, eller riva, denna välfungerande svenska modell, säger Reinfeldt.

Enligt honom har Sverige och svenska företag ett gott rykte utomlands. Framför allt framhålls kvalitet och innovation. Men också den svenska modellen är en framgångsfaktor.

- Det har betydelse att Sverige har välfungerande och ansvarstagande parter på arbetsmarknaden. Sverige har den omställningsförmåga som många andra länder saknar, eller inte har i samma utsträckning.

Reinfeldt pekar dock ut tre utmaningar för Sverige de kommande åren:

Strävan efter full sysselsättning.
- Vi ska ha schysta villkor och bra löner, men alla jobb behövs. Vi måste ha jobb också för dem som inte har perfekta liv, perfekt utbildning eller perfekta erfarenheter.

Utbildningssystemet.
-
 Unga lär sig för lite och det blir inte rätt från början. Vi ägnar för mycket tid och kraft åt att reparera det som borde ha varit rätt från början.

Demografi.
-
Vi har en befolkningsökning som till stora delar består av människor över 65. Vi måste jobba längre upp i åren om vi inte vill höja skatterna eller skära ner på välfärden.

- Sedan är det en stor jämställdhetsfälla att kvinnor i så hög utsträckning jobbar deltid. Det är inte bra för deras ekonomi och det är inte bra för Sverige.

Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.