- Jag håller inte med om att Sverige har en särpräglat inflexibel arbetsmarknad. Omställning fungerar i de allra flesta fall väl. Vi bör inte sätta krokben för, eller riva, denna välfungerande svenska modell, säger Reinfeldt.
Enligt honom har Sverige och svenska företag ett gott rykte utomlands. Framför allt framhålls kvalitet och innovation. Men också den svenska modellen är en framgångsfaktor.
- Det har betydelse att Sverige har välfungerande och ansvarstagande parter på arbetsmarknaden. Sverige har den omställningsförmåga som många andra länder saknar, eller inte har i samma utsträckning.
Reinfeldt pekar dock ut tre utmaningar för Sverige de kommande åren:
Strävan efter full sysselsättning.
- Vi ska ha schysta villkor och bra löner, men alla jobb behövs. Vi måste ha jobb också för dem som inte har perfekta liv, perfekt utbildning eller perfekta erfarenheter.
Utbildningssystemet.
- Unga lär sig för lite och det blir inte rätt från början. Vi ägnar för mycket tid och kraft åt att reparera det som borde ha varit rätt från början.
Demografi.
- Vi har en befolkningsökning som till stora delar består av människor över 65. Vi måste jobba längre upp i åren om vi inte vill höja skatterna eller skära ner på välfärden.
- Sedan är det en stor jämställdhetsfälla att kvinnor i så hög utsträckning jobbar deltid. Det är inte bra för deras ekonomi och det är inte bra för Sverige.