Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Lågt förtroende för facket kan vara politiskt färgat

Endast en tredjedel av svenskarna har stort eller mycket stort förtroende för facket visar den så kallade förtroendebarometern. En orsak kan vara att facket ofta uppfattas vara kopplad till politiken, menar professor Sören Holmberg, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.<br />
Publicerad
- Facket förknippas ofta med LO och dess koppling till socialdemokratiska partiet. Om man då har en annan politiskt uppfattning kanske man inte har förtroende för begreppet facket av den anledningen. Men det kan också bero på att man inte tycker facket gör sitt jobb eller liknande, säger han.
Andelen som säger sig ha stor tillit till facket i förtroendebarometern stämmer bra med andra undersökningar.
- Men varför det inte är fler som har det vet vi mycket litet om. Vi skulle kunna göra mer djupgående analyser baserat på ett unikt forskningsmaterial vi har. Men hittills har inget fackförbund visat något intresse för det.
Medieakademiens företagsbarometer, som gjorts sedan 1997, räknas fram efter en intervjuundersökning. I år deltog 778 i studien som gjordes under andra halvan av oktober.
För frågorna och analysen står Sören Holmberg tillsammans med Lennart Weibull, professor i massmediaforskning vid Göteborgs universitet.
Under de senaste fem åren, då de intervjuade fått ta ställning till vilket förtroende de har för facket, har stadigt runt 30 procent uppgett att de känner stort eller ett mycket stort förtroende. I år var det 32 procent.
I toppen av företagsbarometern ligger Ikea som 80 procent uppger att de känner stort eller mycket stort förtroende för. På andra plats kommer Sveriges Radio, med 76 procent, följt av universitet och högskolor på 75.
I toppen finns också storföretag som Volvo, Ericsson och Saab medan de politiska partierna liksom facket inger mindre förtroende.
Att de intervjuade har litet förtroende för "storföretag" (38 procent) har också en politisk orsak, tror Sören Holmberg.
- Storföretag är ett begrepp som också ofta ses som kopplat till politiken. Inte minst nu, i och med den nya regeringen. Och allt som kan kopplas till politik är alltså konfliktfyllt.
Varför har så många stort förtroende för Volvo och Ericsson?
- Kanske för att folk tycker de sköter sig rätt bra, tjänar pengar och att de inte är inblandade i några skandaler. Ericsson sjönk som en sten i samband med sina stora neddragningar, men har nu återhämtat sig rätt rejält.
Ett sätt att öka förtroendet för facket skulle kunna vara att LO slutar stödja socialdemokraterna, menar Sören Holmberg.
- Men det skulle ändå ta minst 20 år innan uppfattningen om att facket är politiskt kopplat försvinner.

ANITA TÄPP

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.