Tanken är att stärka kvinnors ställning på arbetsmarknaden och dessutom minska deras stress och ohälsa.
- Vi har lyft själva grundidén till diskussion, men vi har inte hunnit titta på hur det skulle kunna utformas. En tanke vore att båda föräldrarna får tio dagar var som de måste ta ut innan de får nya dagar, säger Karin Pilsäter, som varit med och tagit fram förslaget.
Ni har fått kritik både från andra allianspartier och era egna partikamrater?
- Är man överens om att det här är ett problem så måste man kunna diskutera olika lösningar för att komma till rätta med det. Tycker man inte kvotering är en bra idé, så visst, men då vill jag att de ska komma med något eget förslag.
TCO:s ordförande Sture Nordh tycker förslaget verkar intressant.
- TCO har inte tagit ställning i frågan, men det är oerhört bra att man lyfter fram de här problemen.
Samtidigt påpekar han att kvotering väcker starka reaktioner och det är troligt att bland andra kristdemokraterna kommer att försöka stoppa ett sådant förslag.
- Den låsning som funnits kring kvoteringsdebatten de senaste åren har lett till att det inte hänt någonting på området.
I stället hoppas Sture Nordh att TCO:s jämställdhetsbonus, där de föräldrar som delar föräldradagarna lika får ut 90 procent av lönen, ska vinna gehör hos regeringen. På det viset slipper man debatten kring kvotering och kan på sikt även förändra mönstren kring vilken förälder som är hemma med sjukt barn.
ANNE-LI LEHNBERG