Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Kvitton på fondbyten kostar pensionsspararna miljoner

Byten av PPM-fonder kan komma att bli avgiftsbelagda har Premiepensionsmyndighetens, PPM, generaldirektör förklarat. Men en stor del av kostnaden utgörs av de bekräftelsebrev som myndigheten skickar ut varje gång ett fondbyte sker. Hittills i år har utskicken kostat pensionsspararna runt 2,5 miljoner kronor.<br />
Publicerad
Byte av PPM-fonder görs enkelt via myndighetens hemsida på Internet. Där kan man sedan regelbundet kontrollera hur pensionspengarna är placerade och hur fonderna utvecklas. Alla kan gratis byta fonder hur ofta som helst och kostnaden betalas av alla 5,5 miljoner pensionssparare gemensamt.
Hittills har intresset för att byta fonder varit svalt. 85 procent av pensionsspararna har aldrig gjort det.
Men enligt PPM finns det en del som byter alldeles för ofta, vilket innebär höga administrationskostnader. Därför funderar nu myndigheten på att införa avgifter för fondbyten, har PPM:s generaldirektör Christina Lindenius förklarat.
Uttalandet har väckt kritik då många upplever att det går stick i stäv med tidigare uppmaningar om att alla borde vara mer aktiva.
Men enligt informatören Mattias Rexare på PPM har myndigheten inte gått ut med något sådant budskap.
- Vi har aldrig sagt att man ska vara aktiv. Vi vill inte främja att man byter fonder men att man ser över sitt sparande då och då.
Men betyder inte det att man är mer aktiv?
- Man kanske byter om det går dåligt, eller om man vill ha en försiktigare placering, och då kan man gärna vara aktiv. Vårt budskap är att man ska spara på det sätt som passar en själv.
PPM:s presschef Eva Lindhé säger:
- Det finns de som är väldigt frekventa och det här är ju tänkt som ett långsiktigt sparande där man inte ska behöva kolla hur det går med fonderna hela tiden, om man inte valt en väldigt hög riskprofil. Och vi tycker inte det ska vara någon daytrading i systemet.
Nu pågår en statlig utredning där PPM-systemet ses över med syfte att minska kostnaderna och underlätta spararnas val. Eva Lindhé vill betona att något beslut om avgifter ännu inte är taget.
- Det finns inget förslag inom PPM och den statliga utredningen lägger fram sitt förslag under hösten. Sedan ska det remissbehandlas och så vidare. Så det här är ju inget man genomför i morgon.
- Men bytena kostar ju och det har resulterat i en slags rättvisediskussion inom PPM där frågan är om kostnaden ska bäras av dom frekventa bytarna eller hela kollektivet.
Eva Lindhé uppger att man inom PPM inte har någon uppfattning om hur många som byter för ofta och vad som är för ofta. Inte heller vet man hur mycket den totala kostnaden för fondbytena är eller hur ett framtida avgiftssystem skulle kunna fungera.
- Men det här gäller ju ändå ingen majoritet av pensionsspararna, säger hon.
Enligt informatör Mattias Rexare på PPM utgörs kostnaden för fondbytena dels av administrationen, dels av portokostnader för utskicken av de bekräftelsebrev som skickas ut till alla som bytt fonder, av vilka utskicken kostar mest.
Förra året skickades cirka 600 000 bekräftelsebrev ut med en portokostnad på 3.38 kronor per försändelse, totalt drygt 2 miljoner. Hittills i år har utskicken kostat pensionsspararna runt 2,5 miljoner kronor.
Den som byter fonder via Internet kan alltså enkelt kolla att omplaceringen är korrekt och hur fonderna utvecklats. Frågan är då varför man rutinmässigt skickar ut bekräftelsebrev till en hög kostnad?
Eva Lindhé har inget svar på frågan men kollegan Eva-Lena Ekman återkommer senare och förklarar:
- Enligt vår jurist har vi skickat ut breven av säkerhetsskäl som ett slags kvitto på fondbyten, så att man kunnat kontrollera att man gjort rätt. Men nu känner vi oss mer bekväma med Internet och i vår kommer alla sparare att kunna kryssa i en ruta om man vill ha bekräftelsebrev eller inte.


ANITA TÄPP


Fotnot: PPM:s hemsida finns på www.ppm.nu








Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.