Den partsgemensamma statistiken och Unionens egen genomgång visar samma resultat: nivåhöjningen inom hela tjänstesektorn är 4,1 procent.
Löneökningarna beskriver förändringen under ett år fram till september förra året. Det här handlar om de avtalsområden som tidigare fanns inom HTF. Det går ännu inte att göra någon bra jämförelse med de tidigare Sif-områden bland annat för att mätperioderna är olika.
- Det är först när de treåriga avtalen är till ända som vi kan jämföra. Ett skäl till det är att avtalen är olika utformade. En del har stora påslag i början av perioden medan andra inte har det, säger Agneta Funseth, lönestatistiker hos Unionen.
Statistiken omfattar bortåt 100 000 personer och det är bland annat tjänstemän på call-center, inom handeln, i transportsektorn och på hotell och restaurangföretag. Inom vart och ett av avtalsområdena är lönespridningen stor, eftersom det oftast rör sig om allt från receptionister till chefer.
De anställda på call-center har förhållandevis låg lön. En fjärdedel av dem tjänar mindre än 16 000 kronor i månaden. Medianlönen är 17 200 kronor i månaden. Det är "mittenlönen" och innebär att antalet som tjänar mindre är lika stort som antalet som tjänar mer än 17 200 kronor i månaden.
Inom handeln med bortåt 70 000 anställda är lönerna högre. Medianlönen för handeln ligger runt 25 000 kronor i månaden. I de högre inkomstskikten är skillnaderna mellan mäns och kvinnors löner större än bland dem med lägre löner. Bland den bäst betalda fjärdedelen av handelstjänstemännen är männens genomsnittslön 6 000 kronor högre än kvinnornas. I den lägst betalda fjärde delen är skillnaden 2 000 kronor.
- Skevheterna beror på att det finns fler män än kvinnor på högre befattningar, säger Agneta Funseth.