Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Kvinnor väljer bort data och IT

Allt färre kvinnor väljer att studera inom data och IT på landets högskolor och universitet. Ett försök att råda bot på det är konferensen "Datatjej" som inleds i Uppsala i morgon.<br />
Publicerad
Enligt högskoleverkets statistik har andelen kvinnor som studerar till systemvetare sjunkit sex procentenheter sedan sekelskiftet. Läsåret 2000/2001 var 40 procent av studenterna kvinnor. Förra läsåret, 2004/2005, var de endast 34 procent.
Inom de datatekniska ämnena minskade de kvinnliga studenterna under samma period med fyra procentenheter, från 24 till 20.
- Sedan IT-bubblan sprack runt sekelskiftet har både färre män och kvinnor valt att studera inom data- och IT. Men medan kvinnorna ökade mer än männen före sekelskiftet, så har de minskat mer efter det, konstaterar Stig Forneng, utredare vid högskoleverkets statistikavdelning.
Konferensen "Datatjej" har arrangerats av ett nätverk av kvinnliga datastuderande sedan -98, för kvinnor som läser en data- eller IT-utbildning om minst 160 poäng vid ett svenskt universitet.
Ett hundratal kvinnliga studenter ska delta i årets konferens där också representanter från flera företag finns med för att studenterna ska få en inblick i arbetslivet.
- Det vi hoppas uppnå är att stärka, uppmuntra och skapa nätverk, säger Christina L. Nilsson, en av arrangörerna som själv studerar datavetenskap för tredje året i Uppsala.
Där började i höstas endast en tjej på utbildningen Civilingenjör IT och tre inom datavetenskapen.
- När jag själv började studera var jag ensam tjej i klassen och saknade förebilder. I och med att man är med på en konferens så får man det och vi hoppas att det här ska motivera tjejerna att slutföra sina studier och ta examen så att vi på sikt kan öka antalet kvinnor på datautbildningarna, säger Christina L. Nilsson.
I Sverige är i dag ungefär 60 procent av alla studerande på högre utbildning kvinnor.
De utbildningar som är mest ojämlika är sjuksköterskeutbildningen där mellan 85 och 90 procent är kvinnor och utbildningen till civilingenjör eller högskoleingenjör där 70 till 80 procent är män.
Männen är i klar majoritet på all teknisk utbildning, inklusive datavetenskap.

ANITA TÄPP





Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.