Arbetsmarknaden är fortfarande starkt könsuppdelad. Det har inte hänt särskilt mycket under de senaste trettio åren. Det visar en färsk rapport från Arbetslivsinstitutet.
Endast 10 till 15 procent av alla yrkesarbetande har ett jobb där det råder ett något så när jämställt förhållande. De yrken där kvinnor och män är ungefär lika många har varierat under åren. Nu är könsfördelningen bland ekonomer jämn, och så är det också på väg att bli bland läkare och journalister.
- Även inom dessa så kallade blandade yrken finns en segregation då männen blir specialister med högre status och lön, säger Hanna Westberg, docent på Arbetslivsinstitutet och en av författarna till rapporten.
Segregeringen mellan kvinno- och mansdominerade yrken minskade något under perioden 1970 till en bit in på 1990-talet för att sedan stagnera. I dag söker sig allt fler kvinnor till redan kvinnodominerade branscher.
- Det krävs mycket kunskap och stora attitydförändringar för att förbättra situationen. Så länge vi tror att kvinnor och män har olika egenskaper och könsmärker olika yrken, som att byggnadsarbetare är män och sjuksköterskor kvinnor, kommer arbetsmarknaden att vara könssegregerad, säger Hanna Westberg.
Hon har i rapporten inte dragit några särskilda slutsatser vad gäller tjänstemännen.
- Men man kan ändå konstatera att det är just bland tjänstemännen inom den offentliga sektorn som kvinnorna kommit längst då det är där som de flesta kvinnor med höga befattningar finns. På den privata sidan är det tvärt om, säger Hanna Westberg.
ANITA TÄPP© siftidningen