Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Kvinnor kan snuvas på tusentals kronor

En kollektivavtalad tjänstepension kan ge tusenlappar mer i pension visar en ny beräkning. Om du är kvinna och jobbar på en arbetsplats utan kollektivavtal bör du vara särskilt vaksam. Tjänstepensionen kan då bli flera tusen lägre än om du hade varit man.
Anita Täpp Publicerad

Enligt en studie som TCO har gjort kommer den som i dag är 25 år och som har en kollektivavtalad tjänstepension att få flera tusenlappar mer i pension, än den som inte har det.
Värst drabbas kvinnor på företag utan kollektivavtal.

I de kollektivavtalade tjänstepensionerna behandlas kvinnor och män lika.
Men när det gäller privata tjänstepensioner, som företag utan kollektivavtal tecknar för sina anställda, väljer försäkringsbolagen oftast att kalkylera med att kvinnor blir äldre än män, vilket leder till att pensionen läggs ut på fler år och blir mindre per utbetalning.

Beräkningar som TCO låtit göra visar att den kvinna som i dag har 25 000 kronor i månadslön, och sedan har en modest löneutveckling fram till 65 års ålder, varje månad kommer att få 2 000 kronor mindre i pension än en man i samma situation, trots att arbetsgivaren betalat in lika stora premier för båda.
Skillnaden ökar i takt med löneutvecklingen.

- Försäkringsbolagen måste sluta missgynna kvinnor, säger TCO:s ordförande Sture Nordh.
- De privata försäkringarna är baserade på att kvinnor ska leva längre. Men du kan också leva kortare, och trots att du inte fick den längre livslängden, så ska du alltså få en sämre pension. Det finns inget skäl till den sortens system, baserat på vilket kön du har.

Vad kan man då göra om man som kvinna inte har en kollektivavtalad tjänstepension?

- Det bästa är att man går med i facket och tillsammans med sina kollegor ser till att arbetsgivaren träffar kollektivavtal. I annat fall måste man se till att de avsättningar som görs till pensionen blir mycket högre än de är i dag. Eller se till att få en avsevärt mycket högre lön så att man kan spara i en privat pensionsförsäkring, säger Sture Nordh.

- Poängen är att det blir lika billigt, eller billigare, för arbetsgivaren att betala en premie via kollektivavtalet, vilket förutom att det då blir mer jämställt också har en mängd andra fördelar för individen. Det är till och med så att om arbetsgivaren glömmer att betala premien också under en lång tid så ser kollektivavtalet till att den anställde ändå inte förlorar pension på det.

EU har, enligt TT, nyligen kritiserat könsskillnader på försäkringspremier vilket kan leda till att pensionsreglerna ändras.

- Om det blir så är det väldigt bra. Men sen finns också en annan skillnad, att för både kvinnor och män är den kollektivavtalade tjänstepensionen bättre eftersom de avgifter som tas ut är mycket lägre. Så även om EU ser till att också privata pensionförsäkringar blir könsneutrala så är de sämre än de kollektivavtalade både för kvinnor och män, säger Sture Nordh.

Enligt TCO:s beräkningar innebär en kollektivavtalad tjänstepension upp till 7 000 kronor mer per månad vid pensioneringen. Det gäller en i dag 25-årig kvinna som kommer att ha en så god löneutveckling att hon tjänar 55 000 kronor i dagens penningvärde vid 65 års ålder.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.