Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Kvinnor drabbas hårdast av a-kasseändringar

- Alliansens förslag missgynnar kvinnor systematiskt, säger TCO:s ordförande Sture Nordh. <br />I dag hålls en andra hearing om regeringens a-kassereformer.
Publicerad
I en lagrådsremiss presenterar regeringen förslag till nya ersättningsvillkor och nivåer i arbetslöshetsförsäkringen. Bland annat vill man skärpa arbetsvillkoret. I dag krävs, utöver minst 12 månaders medlemskap i en a-kassa, att man har arbetat minst 70 timmar i månaden i sex månader för att få a-kasseersättning. Regeringen vill att gränsen i stället ligger på 80 timmar i månaden. Dessutom vill man att ersättningen beräknas på de senaste tolv månaderna. I dag räknas de bästa sex av de senaste tolv.
- Låt oss säga att en person förlorar sitt heltidsarbete, är arbetslös i sex månader och sedan får en halvtidsanställning som tar slut efter ett halvår. Ersättningsnivån ska då beräknas på de senaste tolv månaderna, vilket innebär att den personen får en a-kassa på 25 procent av sin tidigare lön. Med dagens regler hade ersättningen beräknats på halvtidsjobbet, säger Sture Nordh.
Han påpekar att deltidsarbete är avsevärt vanligare bland kvinnor än män. Om man dessutom jobbar halvtid kan man, om man är borta på grund av exempelvis vård av sjukt barn eller egen sjukdom, hamna utanför försäkringen, till följd av det skärpta arbetsvillkoret.
Regeringen vill även slopa studerandevillkoret, som innebär att den som har avslutat en utbildning kan ha rätt till a-kassans lägsta ersättning, 320 kronor om dagen.
- Det betyder sannolikt att man kommer att kravla sig kvar i studier eller leva på socialbidrag. Det är helt fel start i yrkeslivet. Det är dessutom fler kvinnor än män som studerar.
De flesta ändringarna föreslås omfattas av övergångsregler, det vill säga att den som redan är inne i systemet följer det gamla regelverket. Dock inte när det gäller de sänkta ersättningsnivåerna. Alliansen vill att a-kassan sänks till 70 procent av inkomsten efter 200 dagar, och till 65 procent efter 300 dagar från årsskiftet. Dessutom ska den högsta ersättningen sänkas från 730 kronor per dag till 680 kronor.
- Man genomför det här med hänvisning till att det ska löna sig bättre att arbeta. Men den sänkta ersättningsnivån kommer att pressa ned lönerna på sikt. Och det är pinsamt att prata om en 80-procentig ersättning. Den genomsnittlige TCO-medlemmen kommer att få en ersättning på 66 procent av sin tidigare inkomst, säger Sture Nordh.
TCO, liksom en rad andra organisationer, kommer att föra fram sina synpunkter vid en hearing med regeringen senare i dag, måndag.
- Det de har känt av kritik hittills är en västanfläkt jämfört med den kritik de kommer att få om detta införs.

LINDA SVENSSON

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.