Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Kvinnor arbetar gratis knappt 60 dagar om året

Principen om lika lön för lika arbete gäller inte i Europa. Inte om man ser till kvinnor och män. Sedan 2008 har löneklyftan mellan könen förändrats mycket lite. Den blygsamma förändring som ändå skett, beror på att mäns löner minskat i samband med den ekonomiska krisen, enligt en rapport från EU-kommissionen.
Gabriella Westberg Publicerad

Principen om lika lön för lika arbete har funnits med i EU-fördragen i snart 60 år och är också inskriven i jämställdhetsdirektivet från 2006. Ändå ligger den genomsnittliga skillnaden i lön mellan kvinnor och män ännu på 16,2 procent. Omräknat till arbetsdagar innebär det att europeiska kvinnor arbetar gratis 59 dagar om året.

Mellan 2008 och 2010 minskade löneklyftan mellan könen inom EU med 1,1 procent, men sedan dess har ingen minskning kunnat påvisas.

- Löneklyftan är fortfarande stor och minskar inte. En av anledningarna till att löneklyftan minskat tidigare beror tyvärr snarare på att mäns löner sänkts, än att kvinnors höjts, säger Viviane Reding, kommissionens vice ordförande och kommissionär för rättsliga frågor, i en presskommentar.

De största löneskillnaderna mellan män och kvinnor finns i Estland, med 27,3 procent, mest jämställda löner har Slovakien, med en löneskillnad på 2,3 procent. Även Malta har liten löneskillnad mellan män och kvinnor, vilket enligt rapporten beror på att så få kvinnor alls lönearbetar på Malta.

Sverige är knappt bättre än genomsnittet, med 15,8 procent. Klyftan har inte minskat mer i Sverige än i övriga EU sedan 2008.

EU:s jämställdhetsdirektiv infördes 2006, men bara två länder har tillämpat de regler som infördes där: Frankrike och Nederländerna. Men skillnaderna är ändå stora även där, i Frankrike skiljer i dag 14,8 procent mellan kvinnors och mäns löner, och i Nederländerna hela 17,9 procent, även om minskningen där varit något större än genomsnittet.

För att komma tillrätta med de ojämställda lönerna inom EU behövs en större insyn i lönesystemen och tydligare riktmärken för lika lön. Arbetstagare som felbehandlats behöver också få bättre information om hur och när man kan få hjälp att driva sina ärenden, enligt EU-kommissionen.

Som kontrollinstans ligger det på kommissionen att driva överträdelser mot EU:s direktiv. I rapporten hotar också kommissionen med att inleda överträdelseförfaranden för de 26 länder som ännu inte tillämpat direktivet, däribland Sverige.

Se EU-kommissionens rapport om jämställda löner här.

Fakta

Vad kan Sverige göra?
Mikael Gustavsson (V) är ordförande i EU-parlamentets jämställdhetsutskott. Han ser tre åtgärder som Sverige skulle kunna införa genast:

  • Ge Medlingsinstitutet mer makt att tillsammans med parterna förändra den strukturella lönediskrimineringen.
  • Inför en mer delad föräldraförsäkring.
  • Se till att heltid blir norm på arbetsmarknaden.

(Källa: Arbetet.)

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.