Det rabatterade bolånet kom till sedan TCO beslöt utnyttja sin konsumentkraft, med 1,2 miljoner medlemmar i ryggen, och spela ut bankerna mot varandra för att pressa bolåneräntan.
Sedan man förhandlat med sex banker tecknades till sist ett avtal med SEB enligt vilket medlemmarna erbjöds en bolåneränta motsvarande bankens upplåningsränta plus 0,9 procentenheter. Som en grundregel. Men som vid andra banklån görs också individuella prövningnar där man exempelvis tar hänsyn till inkomsten, återbetalningsförmåga och belåningsgraden.
Enligt avtalet mellan TCO och SEB, som började gälla den 4 mars förra året, gäller erbjudandet om bolånet under förutsättning att medlemmen och den eventuella medlånetagaren låter SEB bli ens huvudbank. Med det menas att man ska ha sin vardagsekonomi i banken på så vis att ens lön, pension, annan inkomst, eventuellt barnbidrag och sparande sätts in på konto i banken, att man betalar räkningar via SEB:s internetbank och att man använder sig av SEB:s Visa Betalkort och/eller SEB:s Master Card kreditkort.
Alla låntagare är inte nöjda med de villkoren.
- Det var enkelt att ansöka och få lånet. Men det har också betytt att de verkligen tagit grepp om och har koll på hela min privatekonomi. Och för att få lånet var jag också tvungen att gå med på att bli uppringd av en privatrådgivare som sedan har försökt sälja på mig olika lösningar, vilket har varit ganska jobbigt, säger en som nappat på erbjudandet.
Enligt vad Kollega erfar så har fler medlemmar hört av sig till Unionen och klagat just på just den här biten.
Unionen har också fått många positiva reaktioner från medlemmar angående det rabatterade bolånet. Hur många som utnyttjat det är dock ännu oklart.
- Vi har nu begärt att få veta hur många av våra medlemmar som gjort det av SEB och den uppgiften kommer vi att få framöver, säger Jonas Eriksson, utvecklare på Unionens marknad och medlemsutvecklingsenhet.