Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Krantz gör avdrag för fönsterputsning

Unionens ordförande Mari-Ann Krantz gör skatteavdrag för hushållsnära tjänster. Hon är en av de 30 000 som får del av regeringens nya skattelättnad.
Göran Jacobsson Publicerad 19 juni 2008, kl 12:57

Förra året sökte 53 000 personer avdrag för hushållsnära tjänster. Skillnaderna är stora mellan olika grupperna när det gäller utnyttjande av avdraget för hushållsnära tjänster. Höginkomsttagare är överrepresenterade och står för 40 procent av ansökningarna. Det skriver LO-Tidningen.

- Det handlar om fönsterputsning. Jag har tecknat ett abonnemang med en städfirma och så kommer de och putsar mina fönster ungefär fyra gånger om året, säger Mari-Ann Krantz till LO-Tidningen.

Hennes avdrag på 782 kronor är ett av de minsta beviljade. Mari-Ann Krantz är egentligen tveksam till avdraget och hon säger att hon haft fönsterputsningen i 15 år och hon tänker fortsätta med den oavsett hur skattesystemet ser ut.

Bland andra som fått sina avdrag beviljade finns finansmannen Christer Gardell, tre ministrar och Svenskt Näringslivs vd Urban Bäckström.

Urban Bäckström har en inkomst på 5,5 miljoner kronor och han minskar skatten med 8 794 kronor med hjälp av det nya avdraget.

Arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin minskar sin skatt med 2 662 kronor, utbildningsminister Jan Björklund med 3 320 kronor och handelsminister Ewa Björling med 4 650 kronor med skatteavdraget för hushållsnära tjänster.

Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.