Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Krantz fortsätter inom PTK

Mari-Ann Krantz vill fullfölja förhandlingarna om nytt huvudavtal med arbetsgivarna i Svenskt Näringsliv och med LO.
Det är som ordförande för PTK hon driver dessa förhandlingar. Från den posten kommer hon tidigast att avgå vid PTK-stämman nästa år.
Göran Jacobsson Publicerad 22 april 2008, kl 15:03

- Det vore ganska olyckligt om någon av representanterna från de tre huvudorganisationerna avgick innan förhandlingarna om ett nytt huvudavtal är klart, säger hon.

Än så länge handlar det om förberedande samtal, men Mari-Ann Krantz tror att dessa kommer att övergå i verkliga förhandlingar om ett nytt avtal och det är också utgångspunkten för hennes arbete med huvudavtalet. Tidigare har hon sagt att ett nytt huvudavtal kan vara klart innan "tomten kommer" och sedan dess har inget hänt som gör att hon tror på någon annan tidpunkt.

Mari-Ann Krantz har inga planer för sitt liv i övrigt efter Unionens kongress i höst, då hon avgår från ordförandeposten i Unionen.
- Jag spekulerar inte i vilka jobb som kan finnas. Jag sitter lugnt i båten och ska fokusera på diskussionen inför kongressen, säger hon.

Mari-Ann Krantz förklarar att hon arbetat 120 procent som ordförande och att hon inte tänker kasta sig över något annat hårt arbete direkt efter Unionens kongress i höst. Hon har inte fått några erbjudanden om jobb annat än att hon skojar om att hon kan få vika fakturor och klistra kuvert i sin mans företag, som säljer storköksutrustning.
- Mitt beslut har inget med något i Unionen att göra. Det är något som växt fram och det är nu jag tycker det är lämpligt att gå ut med beslutet för att det ska finnas tid att hitta en ny ordförande för Unionen.

Hennes egen förklaring är att hon varit så mycket skild från familjen, barn och barnbarn i Alingsås under de tolv år hon veckopendlat till jobbet i Stockholm.

- Det har varit en fantastisk tid på Unionen. Det här är ett av de roligaste jobben man kan ha. Sammanslagningen har varit jobbig, men jag är oerhört nöjd med resultatet, säger hon.

Mari-Ann Krantz började arbeta fackligt på Electrolux i Alingsås, där hon utsägs till ordförande 1978. Hon har även varit ordförande för koncernfacket på Electrolux och facklig representant i bolagsstyrelsen. 1990 valdes hon i Sifs förbundsstyrelse. Sex år senare blev hon ordförande för Sif. När Sif och HTF i höstas beslutade att gå samman utsågs hon till den nya organisationens första ordförande.

Nu tänker hon inte ha någon uppfattning om vem som ska efterträda henne. Det ska hon inte lägga sig i utan det får valberedningen sköta.

I sommar fyller Mari-Ann Krantz 60 år och då har hon möjlighet att få avtalspension, som ger runt 75 procent av den tidigare lönen. I hennes fall blir det en pension på ungefär 64 000 kronor i månaden.

Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.