Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Kortare arbetstid på väg bli fall för AD

Publicerad


Storföretag bryter mot avtalet -
kortare arbetstid blir fall för AD

Verkstadsavtalet skulle garantera alla minst tre dagars kortare arbetstid och i bästa fall sex dagar. Men flera storföretag, däribland IBM, säger nej. Nu går SIF till Arbetsdomstolen.

I våras kom SIF överens med Sveriges Verkstadsindustrier (VI) om ett avtal som garanterade tre dagar kortare arbetstid på tre år. Den verkliga vinstlotten hade de tjänstemän dragit som i förra avtalet valde bort arbetstidsförkortning till förmån för högre lön. Nu skulle de få sex dagar på tre år. SIF:s förhandlingschef Lars-Bonny Ramstedt kallade det ett erbjudande vi inte kunde säga nej till.
Men nu har en konflikt seglat upp. Före semestern begärde VI en kansliöverläggning med SIF. Flera företag vägrar gå med på kortare arbetstid eftersom de redan har en arbetsvecka på under 40 timmar. I så fall skulle de förlänga arbetstiden innan de kortar den, menar de.
–Om arbetsgivaren ensidigt kan förlänga arbetstiden är avtalen bara ett slag i luften. Det är ju fullständigt absurt. Jag menar att överenskommelsen om arbetstidsförkortning är gjord och att den gäller, säger Lars-Bonny Ramstedt.
Parterna har haft centrala förhandlingar på IBM och Ericsson.
På IBM i Stockholm var stämningen mycket upprörd när sifarna på ett klubbmöte informerades om att företaget tänker säga upp det lokala avtal som innebär 39 timmars arbetsvecka.
- Att säga upp ett lokalt avtal för att gå runt ett centralt avtal kan inte vara riktigt, säger Monica Åhman, SIF-klubbens vice ordförande på IBM.
SIF förbereder nu en stämning inför AD.
–Antingen viker sig VI eller så går vi till AD. Vi kommer att begära central förhandling på varenda företag där det här uppstår. Och vi kommer att låta AD avgöra saken.
Anders Weihe, chefsjurist på Sveriges verkstadsindustrier är inte orolig för hotet om stämning.
–Det är konstigt att den här frågeställningen blivit så svårlöst. Måste vi ta en sväng i AD så får vi göra det.
Han anser att VI har torrt på fötterna som ifrågasätter SIF:s tolkning av arbetstidsregleringen i verkstadsavtalet.
–Man kan inte tvinga ett företag att behålla en annan arbetstidsreglering än den centrala, och där gäller högst 40 timmar i veckan.
Arbetsgivarna stöder sig bl a på en AD-dom från 1998, där Norrländska Socialdemokraten fick rätt mot journalistklubben.
Om arbetsgivaren har rätt att ensidigt säga upp ett lokalt avtal, kan det innebära att de anställda på arbetsplatser där man tidigare valde arbetstidsförkortning framför högre lön nu nu får varken det ena eller andra.
–Det är en myt att man avstått högre lön för att få kortare arbetstid. Det måste stå skriftligt i avtalet för att det ska gälla, och jag har inte sett ett enda sådant avtal, säger Anders Weihe.
Lars-Bonny Ramstedt anser att det är angeläget att frågan nu prövas av AD.
–Har arbetsgivaren på 30-talsmanér rätt att styra helt över arbetstiden måste vi hitta ett sätt att genom avtal stoppa det.

LINDA SVENSSON© siftidningen 2001

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.