Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Korsnäsanställda oeniga med ledningen

140 tjänster ska bort på Korsnäs, merparten från fabriken i Frövi.<br />- Vi har försökt diskutera bemanningen men företaget bryr sig bara om antal huvuden som ska bort, punkt och slut, säger Rolf Sellbrand, Sifklubbens ordförande i Frövi.
Publicerad
Hittills har tio förhandlingar hållits på olika områden. I sju har facken reserverat sig.
- Vi tycker att man gör en nedmontering av Frövifabriken. Man vill flytta delar till Gävle, men sedan vi hade vår stora investering 1995-1997 har vi haft en uppåtgående kurva hela tiden. Där är vi unika, säger Rolf Sellbrand.
Han anser att de goda kundrelationer man har i Frövi riskerar att gå förlorade vid en flytt, vilket knappast gynnar Korsnäs.
- Vi har 99 procents leveranssäkerhet och väldigt bra service för våra kunder.
Företaget erbjuder avgångspremier för dem som går frivilligt. Premien beräknas utifrån antal anställningsår och ålder, som mest kan man få 24 månadslöner.
- Det riktar sig väl främst till äldre för att de ska kunna gå tidigare. Men det finns ingen åldersgräns. Är det så att man inte anmäler sig och det visar sig att den tjänst man har försvinner i omorganisationen går företaget på den personen och uppmanar den att ta erbjudandet. Då anser inte jag att det är frivilligt.
Rolf Sellbrand vet inte hur många som har anmält intresse. Hittills är 20 personer klara för frivillig avgång. Företaget uppger att man tror att hela personalneddragningen ska gå att lösa den vägen.
- Det är skitsnack anser jag, säger Rolf Sellbrand.
På måndag hålls den sista förhandlingen. Facken förutsätter att företaget väljer sin egen linje utan att ta till sig de synpunkter som läggs fram. Klubbarna har också stämt företaget för mbl-brott.
- De har startat projekt och bemannat organisationen utan att vi har varit inblandade. Bland annat, säger Rolf Sellbrand.

LINDA SVENSSON

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.