Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Konkurshot rycker närmare

De anställda på Saab Automobile i Trollhättan har fortfarande inte sett röken av augustilönen. Unionen och ytterligare tre fackförbund förbereder nu konkursansökningar.
Linda Svensson Publicerad 6 september 2011, kl 14:46

Det ryktades om att IF Metall redan i dag, tisdag, skulle lämna in en konkursansökan för sina Saabmedlemmars räkning. Så har inte skett. Unionens chefsjurist Martin Wästfelt menar att ambitionen är att göra gemensam sak, alla fyra berörda fackförbund.

- Ingen medlem vill egentligen göra detta. Men det är lättare att vara en i en stor grupp. Det är ju hela den fackliga grundidén, säger han.

Tidigast på torsdag kan Unionen lämna in en konkursansökan till tingsrätten för sina medlemmars räkning. Då har Saab Automobile haft åtta dagar på sig att uppfylla kraven i den betalningsuppmaning som delgavs företaget.

- Är pengarna fortfarande obetalda är det inte tvekan om att vi går vidare. Vi är skyldiga att säkerställa att medlemmarna får sina pengar, även om priset är att bolaget går i konkurs. Ingen jag har talat med är beredd att efterskänka sin lön för att ge Saab en chans till, säger Martin Wästfelt.

Senast tre veckor efter att betalningsuppmaningens frist löpt ut måste Unionen ha lämnat in en konkursansökan, för att vara säker på att medlemmarna får del av den statliga lönegarantin. Men det kan brådska mer än så.

- Vi har medlemmar som jobbar för fullt och som har ganska stora utlägg. Inga fordringar får vara äldre än tre månader, så utlägg från juni som de har varit sena att redovisa kan förfalla den 15 september.

- Det framställs som en lek ibland, men en person som har utlägg på 30 000 måste betala det till Eurocard, och det är inga småsummor. Det är vår förbaskade skyldighet att hjälpa våra medlemmar, säger Martin Wästfelt.

Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.