Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Kollar du e-posten i sommar?

I så fall är du inte ensam. Enligt en undersökning som Telia Sonera låtit göra kommer bara var femte att hålla sig ifrån jobbmejlen under semestern.
Linda Svensson Publicerad
Kollar du e-posten i sommar? Du är inte ensam.

Uppkopplad, frånkopplad eller avkopplad? Med Internet i mobilen och ständig tillgång till jobbets mejl är det lätt att man väljer det förstnämnda. Och det gör vi, i högre grad än tidigare visar Telia Soneras enkät med drygt 2 000 personer.

Var tredje kommer att utföra någon arbetsuppgift under den första semesterveckan, och bara var femte struntar i att kolla e-posten under semestern.

Men tillgängligheten ger också nya möjligheter. 14 procent av de svarande säger att de nog kommer att jobba mer utanför arbetsplatsen än tidigare. De främsta anledningarna till att man föredrar att distansjobba är att det är behagligt, att vädret är fint, att man slipper resor till och från jobbet och att man får chans att umgås med barnen.

Telia Sonera har också passat på att fråga hur man föredrar att skicka sin sommarhälsning. 56 procent svarar att de väljer sms. Än vanligare är det i Norrbotten där 80 procent tar tekniken till hjälp för att skicka sommarhälsningar till nära och kära.

Och om vi får välja vilken kändis som ska få en glad sommarhälsning från Sverige blir det USA:s president Barack Obama. 21 procent skulle förära honom en hälsning. 13 procent föredrar den svenske kungen, som nafsas i hälarna av sin dotter med fästman samt den riktiga bossen - Bruce Springsteen.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Kollega nummer 1 2025 omslag

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.