Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Kokain kan finnas på ditt jobb

Du ser inte på måndag att någon av dina kollegor tagit några linor kokain på festen i fredags.
- Kokainet är här för att stanna och vi ser en ökning nu, säger Lars Hansson, nationell narkotikaexpert vid Tullverket.
Cecilia Lindgren Parviainen Publicerad

Tror du att kokain bara finns i storstäderna Malmö, Göteborg och Stockholm? Med internets hjälp kan man beställa droger och det gör att kokain blir lätt att få tag på i hela Sverige.

- Människan är av sin natur nyfiken. Man testar saker och ibland rör man sig i miljöer där det är lätt att få tag i droger. Det är lätt att falla för frestelsen om man samtidigt druckit alkohol. Människor tappar omdömet, säger Lars Hansson.

- De som provar kokain första gången introduceras ofta av en god vän eller bekant. På krogen är det lätt att få kontakter.

- Missbruket och bruket av kokain finns inom alla yrken. Det finns inte ett enda yrke som är säkert. Man kan anta att konstnärer och människor i kreativa yrken är överrepresenterade för att utveckla ett missbruk men kokain finns i alla kretsar, säger Lars Hansson.

- Kändisar som erkänner att de tagit kokain får en gärna att tro kokain är mindre farligt men effekten av kokain är att man påverkar hela centrala nervsystemet och hjärtat får arbeta på högvarv.

Det är som att utsätta kroppen för en hjärtinfarkt. Ruset varar bara en timme och att det gör att missbrukaren väljer att fortsätta ta kokain under flera timmar, enligt Lars Hansson.

- En människa som missbrukar kokain behöver pengar. Man säljer själv eller lånar pengar av vänner och bekanta. För kvinnor slutar det ofta med prostitution.

 - Företagen måste se till att man har en bra handlingsplan då det gäller missbruk på arbetet av olika slag. De bör använda sig av drogtester och de ska upplysa om det vid nyrekryteringar, säger Lars Hansson.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.