Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Kocken ville ha högre lön - fick sparken

När restaurangchefen Chanpeng Ericsson frågade sin chef varför löneförhöjningen dröjde fick hon ett oklart svar. En vecka senare sparkades hon och anklagades för att ha stulit öl från sin arbetsgivare.
Lina Björk, Lina Jonsson Publicerad
Det var många som höjde på ögonbrynen när Chanpeng Ericsson, en välrenommerad kock, påstods ha satt sitt anseende på spel genom att stjäla öl för några hundralappar. Händelsen ska ha inträffat i september, men Chanpeng konfronterades inte förrän i oktober, då hon också polisanmäldes.

- Jag fick veta att två vittnen skulle ha sett mig lasta in backar med öl i två privatägda bilar. Jag blev chockad eftersom vi aldrig har alkohol utanför området. Det är en policy.

Bara en vecka innan konfrontationen hade Chanpeng Ericsson ett möte med sin chef på Göransson Arena, där hon ställde frågan varför den utlovade löneförhöjningen aldrig kom. Hon fick då veta att ledningen var missnöjda med hennes sätt att jobba.

- Jag misstänker att det här var ett sätt att bli av med mig. Jag var inte populär hos alla på grund av att jag följde mina principer.

Efter polisanmälan och avstängning påbörjades en utredning, som dock snabbt lades ned i brist på bevis. De centrala förhandlingarna med Unionen slutade i oenighet sedan förbundet vägrat godta avskedandet. För Chanpeng Ericsson var det dock inte bara jobbet som stod på spel, utan hennes rykte.

- Det går knappt att beskriva hur dåligt jag mådde under den här perioden. Jag ser mig själv som en stark person, men i början vågade jag knappt gå ut och möta människor. Jag vaknade på nätterna och grät, vilket gjorde mig arg för jag vet hur hårt jag har jobbat för att komma dit jag är i dag.

Endast två veckor innan utsatt förhandling i Arbetsdomstolen tog Göransson Arena tillbaka anklagelserna om stöld. Parterna har nu valt att förlikas, vilket innebär att alla brottsmisstankar är avskrivna och att Chanpeng ska få ett skadestånd som plåster på såren.
Även avskedandet återtas, men Chanpeng, som i dag har ett nytt jobb, kommer inte att återgå till sitt jobb som chef för arenarestaurangen.

- Hade de inte tagit tillbaka anklagelserna hade jag gått vidare i Arbetsdomstolen. Det som kändes viktigast var att de inte fick förstöra mitt namn. Nu vill jag mest lämna det här bakom mig.

Göransson Arena vill inte kommentera händelsen ytterligare utan tycker saken är utagerad.
- Det har blivit en förlikning. Mer än så finns det inte att säga, säger vd:n Fredrik Granting.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Kollega nummer 1 2025 omslag

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.