Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Kluvna känslor för vd-byte i Volvo PV

En känsla av chock. Men ändå viss förståelse för beslutet. Så kan man sammanfatta de anställdas reaktioner efter beskedet att Håkan Samuelsson redan i dag tillträder som ny vd för Volvo Personvagnar.
Linda Svensson Publicerad

Trots att Kina är Volvos andra hemmamarknad har man halkat efter framför allt de tyska konkurrenterna i landet i öst. BMW, Mercedes, Audi och Volkswagen ökar alla sin försäljning kraftigt i Kina. Men inte Volvo.
- Nej, vi ligger platt där. Det ska göras en jätteanalys av vad som har gått fel, säger Sören Carlsson, Unionenklubbens ordförande på Volvo PV.

Det är också den bristande lönsamheten som ligger till grund för
vd-bytet. Håkan Samuelsson, sedan två år ledamot i Volvos  bolagsstyrelse, har pekat ut kostnadskontroll och lönsamhet som sina främsta fokusområden.

Samuelsson, som tidigare var vd för tyska lastbilstillverkaren MAN, anses ha en gedigen erfarenhet.

Men bland de anställda är sympatierna för den avgående vd:n Stefan Jacoby stora.

- Stefan har gjort en fantastisk resa med firman. Han har entusiasmerat och motiverat de anställda, och skapat ett självförtroende hos oss. Han har en verklig passion för produkten. Vi behöver det, säger Sören Carlsson, som samtidigt medger att det behövs starkare insatser för att få ekonomin att gå ihop.

- Samuelsson vill ha mer fokus på lönsamhet och försäljning. Jacobys fokus har också legat där, men inte tillräckligt mycket. Om vi inte får ihop det nu kan vi glömma de planer vi har för åtta år framåt i tiden.

Diskussion om en ny vd har pågått i ungefär en vecka. I går fattade styrelsen beslut.

- Det känns ändå bra. Samuelsson har mycket erfarenhet och rutin och är känd inom industrin. Jag har stort förtroende för den killen. Men nu måste han lägga tid på att prata med ledningen och de anställda, tala om vem han är och vad han vill, säger Sören Carlsson.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Kollega nummer 1 2025 omslag

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.