Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Klippan nära konkurs

Klippans tillgångar är på väg att ta slut. Pappersföretaget redovisar en förlust på 189 miljoner kronor för årets första hälft. Merparten förklaras med kostnader för nedläggningen av bruket i Mölndal.
Publicerad
Sif-ordföranden Hans Lind i Mölndal konstaterar att det inte spelar någon större roll för de flesta anställda där om det blir konkurs. Den statliga lönegarantin skulle täcka innestående uppsägningslön, förutom för dem som har tolv månaders uppsägningstid.
Samtliga 310 i Mölndal sades upp före sommaren och produktionen är tänkt att fortgå till årsskiftet.
- Men det lär inte gå. Nu hoppar folk av hej vilt och snart kan vi inte köra för fullt längre. Det innebär att Klippan kan gå miste om intäkter, säger Lind.
Företaget har inte gett de anställda några förmånliga villkor i samband med uppsägningarna, bortsett från ett vagt erbjudande om att flytta till Klippan eller Lessebo. En flytt söderut har inte känts lockande för västsvenskarna, vars lojalitet med företaget nu är raserad.
- Arbetsmoralen är inte så värst hög, men man håller ändå igång produktionen så här långt, vilket är förvånande, säger Lind.
DAG BREMBERG

Fakta:
Klippan AB har drygt 800 anställda vid Klippans bruk i Skåne, Lessebo i Småland och Mölndals bruk utanför Göteborg.


Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.