Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Klartecken för första företaget med nya pensionsplanen

IT-konsultföretaget Systeam AB blir först ut att få tillämpa den nya planen för tjänstepensionen ITP. Trots att riktlinjerna för vad som ska krävs ännu inte finns.<br />
Publicerad
Den nya pensionen gäller alla tjänstemän födda 1979 eller senare. Men även många äldre berörs. På företag som skaffar sig kollektivavtal framöver omfattas samtliga anställda.
Det är först nästa år som den nya pensionen träder i kraft. Men företag som tecknar kollektivavtal innan dess ska inte tvingas in i den gamla planen. Har de redan en annan pensionslösning i dag får de behålla den så länge, saknar de pensionsplan får de betala in premierna enligt den nya planen.
Men för detta krävs ett godkännande av respektive förbund. Anledningen är att man vill undvika att företag försöker byta pensionssystem för att komma billigare undan.
- Uppfinningsrikedomen är stor. Inget företag ska på oriktiga grunder ta sig in i det nya systemet, säger Sifs Mathias Åström. Han är sammankallande i den PTK-grupp som ska utarbeta regelverket för när ett förbund kan godkänna att en arbetsgivare får använda enbart den nya planen.
PTK-gruppens arbete är knappt påbörjat, men enligt Mathias Åström handlar det om några veckor som företagen får vänta på besked. Dessutom går det att få ett godkännande ändå. Som exempelvis i Systeam AB:s fall, där förhandlingarna om avtal pågått under flera år.
- Utgångspunkten är att hitta dem som fuskar. Systeam är gröna, det vet vi. De har inte haft kollektivavtal och de har inte haft några pensionsöverenskommelser som varit något att hänga i julgranen, säger Mathias Åström.
Visserligen finns det fler företag som skrivit på kollektivavtal med löfte om att få tillämpa det nya avtalet, bland annat spelföretaget Boss Media, men Systeam är det första företaget som blivit godkänt efter att innehållet i det nya ITP-avtalet blivit klart.
Det nuvarande förmånsbestämda ITP-systemet har utmålats som ett hinder för att teckna kollektivavtal. Arbetsgivarna har bland annat ansett att den har gjort det svårt att beräkna kostnaderna. Förhoppningen är att den nya avgiftsbestämda ITP-planen ska få fart på kollektivavtalstecknandet.
I Systeams fall hade det direkt betydelse, enligt Anders Albertsson, Sifs regionchef i Småland, som varit med att få fram avtalet.
- Det har varit en lång diskussion med företaget, där en av bromsarna har varit det gamla förmånsbestämda ITP-avtalet, säger Anders Albertsson.

NIKLAS HALLSTEDT

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.