Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Klart för omröstning om tjänstedirektiv

I november ska EU-parlamentet ta ställning till om man ska införa det omstridda tjänstedirektivet, men i en ny kompromissad form som innebär att nationell arbetsrätt och kollektivavtal säkras.
Publicerad
Det verkar som om EU ska få sitt tjänstedirektiv till slut. Direktivet ska bland annat underlätta företags etablering och tillfällig tjänstgöring för arbetstagare i andra EU-länder. EU:s utskott för den inre marknaden hade sin omröstning i måndags. Då skulle man ta ställning till elva tillägg som den tyska socialdemokraten Evelyn Gebhart ville ha in. Det var ändringar som syftade till att ytterligare förstärka att nationell praxis ska gälla arbetsrätten. Förslaget röstades ned, men TCO:s chefsjurist Ingemar Hamskär är trots det nöjd.
- Jag tror att det här tjänstedirektivet kommer att skapa fler jobbmöjligheter för arbetstagarna.
För hans del är den delen som ska underlätta etablering den viktigaste sedan arbetsrätten och kollektivavtalen lyftes ur tjänstedirektivet.
- Allt är inte frid och fröjd för det. Vi har tre ärenden som ligger i EG-domstolen för prövning. Vi har ju EG-fördraget om fri rörlighet för varor och tjänster, och det ska prövas om lagstiftningen innebär hinder för att kräva kollektivavtal, säger Ingemar Hamskär.
Ett av fallen är det så kallade Vaxholmsmålet, där EG-domstolen ska ta ställning till om det var rätt att ta till stridsåtgärder för att tvinga fram ett svenskt kollektivavtal på det lettiska byggföretaget Laval.

LINDA SVENSSON

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.