Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Klart med Ericssons varsel i Stockholm

Ericsson varslar 3 500 personer i Stockholm. Majoriteten är tjänstemän.
Publicerad
I Stockholm berörs i huvudsak verksamheterna inom Ericsson AB, vilket innebär neddragningar i Kista, Nynäshamn, Älvsjö och vid Telefonplan.
- Vilka sifare som berörs vet vi inte eftersom den nya organisationen inte är klar. Olika bolag befinner sig i olika skeden av förhandlingarna. Vi måste vara överens om organisationen innan vi kan diskutera bemanningen, säger Karin Åberg, vice ordförande i Sifs koncernfack och styrelseledamot i Sifklubben på Ericsson Global IT Service där 150 personer varslas.
Nu har organisationsplaner och befattningsbeskrivningar begärts fram.
- Man kan svårligen gå fram med osthyveln den här gången. Man måste ta bort verksamheter och arbetsuppgifter den här gången, inte bara personer, säger Karin Åberg.
Nu pågår förhandlingar om vilka turordningskretsar som ska gälla.
- Vi kommer att vara stenhårda på kompetenskravet. Företaget vill ha undantag, men det är problem med en avtalsturlista, den kan inte överklagas, säger Bo Persson, Sifklubbs ordförande i Kista.
Enligt Ericsson ska de som sägs upp få besked senast i slutet av juni, men Karin Åberg är skeptisk.
- Det kan bli svårt att hinna med det eftersom organisationsplanerna inte är klara på alla håll, säger hon.
I förhandlingarna diskuteras också stödpaket för dem som mister jobbet. I stora drag motsvarar det höstens paket, vilket innebär dubbel uppsägningstid och hjälp till att söka nytt arbete genom särskilda stödprogram. Med stor sannolikhet kommer de som är över 58 erbjudas avtalspension.
Just nu tar Sifklubbarna emot oroliga medlemmar. Senare kommer en jourtelefon hållas öppen utanför kontorstid.
Sifs stödgrupp har bjudit in företrädarna för klubbarna till ett möte på tisdag i nästa vecka.

CHRISTINA SWAHN

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.