De nya reglerna, som beslutades av riksdagen i våras, innebär att den som söker jobb varje månad måste lämna in en rapport till Arbetsförmedlingen där det framkommer vad man gjort för att ta sig ur sin arbetslöshet. Rapporterna ska utgöra grund för de samtal Arbetsförmedlingens handläggare sedan håller med arbetssökande.
Den som inte kan visa på att man aktivt har sökt jobb och deltagit i aktiviteter som rekryteringsträffar, jobbsökarkurser och andra informationsträffar, riskerar att få sin a-kassa indragen.
För att hantera den ökade byråkratin som följer på kontrollen krävs cirka 150 nyanställningar inom a-kassorna, enligt A-kassornas samorganisation.
- Det här är en stor förändring ska vi veta. Och a-kassorna har anställt väldigt mycket ny personal för att försöka klara av det här nya uppdraget, som vi fått av regeringen, säger Katarina Mattsson, försäkringschef på A-kassornas samorganisation, till Ekot.
Men Göran Åhman, projektledare för införandet av det nya systemet på Arbetsförmedlingen, tror inte att det kommer att innebära mer jobb för Arbetsförmedlingens handläggare.
- Det kommer att underlätta vårt arbete. Istället för att ägna tid åt att ställa frågor kan vi nu fokusera på att se framåt i mötet med den arbetssökande.
Det finns ingen exakt gräns för hur många jobb man måste söka per månad, bedömningen görs istället utifrån den handlingsplan handläggaren och den arbetssökande kommit överens om, och situationen på arbetsmarknaden i stort. Om den arbetssökande inte har varit tillräckligt aktiv, eller om rapporten inte kommit in i tid, skickas ett meddelande till a-kassan som tar över ärendet.
- Sedan är det upp till a-kassan att utreda om den jobbsökande levt upp till de krav som ställs. A-kassan får då också tillgång till de handlingar som krävs för att göra en bedömning, säger Göran Åhman.
Även tidigare har den som inte sökt jobb tillräckligt aktivt eller som uteblivit från anställningsintervjuer riskerat att få sin a-kassa neddragen med 25-procent i upp till 45 dagar. Med de nya sanktionsreglerna får den arbetssökande en varning innan a-kassan dras in, och därmed en andra chans att lämna uppgifter om ett fullgott antal sökta jobb.
Det införs också en åtgärdstrappa där sanktionerna trappas upp successivt, om den arbetssökande fortsätter att inte söka tillräckligt många jobb eller dyka upp vid intervjuer. Trappan består av fem ersättningsnivåer, innan a-kassan dras in helt och hållet.
Fakta
Från och med den 1 september 2013 gäller de nya reglerna för arbetssökande.
Arbetssökande ska lämna aktivitetsrapport till Arbetsförmedlingen varje månad. Där ställs bland annat frågor om vilka jobb man har sökt de senaste veckorna.
Om aktivitetsrapporten uteblir informeras a-kassan automatiskt. Den arbetssökande riskerar först varning och därefter avstängning från ersättning i allt längre perioder.
I och med de nya reglerna försvinner risken att få sin dagpenning sänkt på grund av misskötsamhet.
Aktivitetsrapporterna kommer att i första hand skickas digitalt. Den som inte har tillgång till en dator eller som inte kan använda dator kommer att ges möjlighet att skicka in blanketter på papper.
Beslutet om aktivitetsrapporterna togs av riksdagen i våras.
Källa: Arbetsfömedlingen/TT