I början av oktober skulle den första gruppen arbetslösa börja lämna in månatliga rapporter där de berättar vilka jobb de sökt och vad de gjort för att ta sig ur arbetslösheten. Om en person missköter sitt arbetssökande, exempelvis genom att inte söka anvisade jobb, ska Arbetsförmedlingen rapportera detta till a-kassan som sedan vidtar åtgärder.
Men resursbrister, datastrul och information som inte gått fram har medfört att många aktivitetsrapporter aldrig kommit in.
Byggnads och Fastighets a-kassor har därför tagit beslut om att inte rapportera arbetssökande vars rapporter saknas, då de anser att bristen ligger hos Arbetsförmedlingen och inte hos den arbetssökande. På Unionens a-kassa har man inte tagit motsvarande beslut.
- Vi hanterar de här ärendena fortlöpande på ett sätt som vi anser ligger inom vårt uppdrag. Det har blivit många ärenden och det visste vi att det skulle bli redan innan de nya reglerna trädde i kraft, men det har blivit betydligt fler än vad prognosen sade, säger Jeanette Mandl, försäkringsansvarig på Unionens a-kassa.
Hur har arbetet med aktivitetsrapporterna fungerat?
- Det är svårt att säga för vi har inte fått någon tillförlitlig statistik och då är det omöjligt att göra en analys. Först var det ju en del teknikstrul och sen kom rapporterna och meddelandena för dem som inte lämnat in i tid. Och det blev en väldig mängd. Men alla system har barnsjukdomar och vi jobbar tillsammans med Arbetsförmedlingen för att hitta bättre lösningar.
Statens kontrollorgan Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen, IAF, har beslutat att granska kassorna och deras rutiner.
