- Det finns ingen som är negativ till att man försöker rädda inkomsten för den här gruppen. Men vi tycker att det måste göras på ett hanterbart sätt, säger Inger Lindström, föreståndare för Unionens a-kassa.
Bland annat föreslår Socialdepartementet att den överhoppningsbara tiden, det vill säga tid som inte räknas med när a-kassan ska bestämma vilka 12 månader som ersättningen ska beräknas på, förlängs från fem till sju år. Överhoppningsbar tid kan till exempel vara föräldraledighet, tid med sjukpenning eller sjukersättning.
- En sak som oroar oss är att vi får så många begrepp att hålla reda på. Överhoppningsbar tid är obegränsad för vissa, fem år, sju år och tio år för andra. Det blir svårt med alla nödlösningar, säger Inger Lindström.
- Dessutom blir det väldigt komplicerat. Hur ska man kunna fastställa nivån på ersättningen om det ligger tio år tillbaka i tiden? Det blir oerhört krävande för den arbetslöse att få fram alla underlag som ska ligga till grund för vårt beslut.
Även utan lagändring anser a-kassorna att beräkningarna av ersättningen borde förenklas.
- Vi gör en oerhört omfattande beräkning i dag. Ofta handlar det om små skillnader. Vi skulle vilja ha en schablonberäkning i stället, säger Inger Lindström.
Ett annat förslag från Socialdepartementet rör förnyat medlemskap i en a-kassa. Den som lämnade a-kassan efter den 1 januari 2007 ska anses uppfylla medlemsvillkoret om han eller hon förnyar sitt medlemskap senast den 31 december 2010. Normalt tar det tre månader att uppfylla medlemsvillkoret.