Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Kampanj ska ge nyföretagandet en skjuts

Nästa vecka genomförs nyföretagarveckan, en nationell kampanj för att främja nyföretagandet i Sverige. Sif Eget följer med på en turnébuss till fyra städer.
Publicerad
Kampanjen som genomfördes första gången i fjol är tänkt att hållas under vecka 17 varje år. Tanken är att få igång tillväxten av nyföretagare och samtidigt lyfta upp ämnet på agendan. Runt om i landet hålls föredrag, minimässor och seminarier. I Malmö erbjuds även besökarna att "låna ett proffs", till exempel Sifs egen affärsjurist, för en konsultation i 15 minuter.
Sif Eget är ett fristående bolag inom Sif som erbjuder medlemskap för egenföretagare. Sif Eget är med som huvudsponsor under kampanjen och hoppas att fler ska få upp ögonen för verksamheten. Målet är att öka antalet medlemmar från 2750 till 3000 innan hösten.
- Nyföretagarveckan är ett bra tillfälle för oss att synas. Vi kanske inte rekryterar nya medlemmar direkt på plats, men när egenföretagarna väl startat företag vänder de sig till oss, säger Charlotte Permin-Fager, rekryteringsansvarig på Sif Eget.
Nyföretagarveckan, som i år går under mottot "Steget till eget!", arrangeras av stiftelsen Jobs and Society/Nyföretagarcentrum i samarbete med Sif Eget och andra kampanjpartners. I år startar turnén i Helsingborg den 23 april. Det blir även ett stopp i Malmö och Hässleholm innan veckan avslutas på Centralstationen i Stockholm den 26 april.

SARA LILJEBLAD

Hitta mer information på
www.vecka17.se

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.