Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Jourhavande arbetskamrat ger stöd

Unionen har som första fackförbund skapat ett forum för medlemmar som behöver någon att tala med. "Jourhavande arbetskamrat" finns på webben och har nu 180 medlemmar.
Lisbeth Nieminen Publicerad

Initiativtagare är Lars Erkki, som är arkivarie på Sweco Sverige i Stockholm. Hans tanke var att nå personer som hade hamnat i skymundan. Kanske med problem på jobbet som de inte ville blanda in en ombudsman i. Eller som bara kände sig ensamma och behövde någon att tala med.

Något som han själv fick känna på när han på 90-talet blev övertalig på sitt förra jobb. Han var arbetslös en längre period och kände sig utsatt.

I höstas skrev Erkki många mail till anställda på dåvarande Sif för att få någon att nappa på hans gamla idé. "Fantastisk", hette det. Dock fanns det många praktiska problem att lösa. Men vem skulle svara på breven? Vem skulle tömma brevlådan?

Tapani Kuusela var en av dem som nappade. Han ansvarar för förbundets webbgrupprum för förtroendevalda. På dem testade han förslaget och fick stort gensvar.

Erkki lägger ner 5-6 timmar i veckan på sitt projekt och arbetar som alla andra där ideellt. En del har frågor om semesterregler och reseersättningar.
- Men mest handlar det om att folk är trötta och behöver någon att prata med. Förr trodde jag att jag hade haft det värst i världen. Nu vet jag att ensamhet och problem är något som kan drabba alla. Det har fått mig att växa och gett mig vidare männoskosyn.

Jourhavande arbetskamrat hittar man på Unionens hemsida där man kan ansöka om medlemskap. Som medlem kan man ställa frågor eller bara be att få kontakt med en annan medlem i Jourhavande kompis. Den som vill får vara anonym. Alla är bundna av tystnadsplikt.
- Vårdförbundet planerar att starta något som ska heta Kollega till kollega. Och så finns det planer att med TCO eller någon annan sponsor öppna en telefonjour till hösten.

Här hittar du jourhavande arbetskamrat: www.unionen.se

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Kollega nummer 1 2025 omslag

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.