Jag har arbetat sedan februari 2001 på min arbetsplats
. Jag var tidigare anställd på ett annat företag i koncernen mellan 1995-1999. Får jag tillgodoräkna mig även den tidigare anställningstiden i koncernen när uppsägningstid beräknas?
Svar:
Ja du får tillgodoräkna dig anställningstiden från den tidigare anställningen i företag inom samma koncern.
Måste jag planera på en lördag?
Kan min arbetsgivare tvinga mig att jobba på en lördag som inte är min ordinarie arbetsdag. Jag jobbar mellan 8-17 måndag-fredag. Vi ska ha en planeringsdag då. Jag får bara en ledig dag.
Svar:
I princip kan din arbetsgivare beordra övertidsarbete även på en ordinarie fridag.
Arbetsgivaren är dock skyldig att ge dig kompensation för att du går in på en ledig dag och arbetar. Finns det kollektivavtal så är ersättningen reglerad med tid och pengar. Om det inte finns kollektivavtal ska du komma överens om vilken ersättning du ska ha.
Hur mycket får dras av för sen ankomst?
Jag har kommit för sent till jobbet några gånger, 5-8 minuter. Då drar min arbetsgivare 15 minuter varje gång. Igår kom jag 20 minuter för sent. Då drogs 30 minuter av. Får man göra så?
Svar:
Som anställd har du både rättigheter och skyldigheter. En av skyldigheterna är att komma i tid till jobbet. Eftersom du kommer för sent så har arbetsgivaren en viss rätt att göra löneavdrag för den tid du inte är på jobbet. Enligt kollektivavtalet ska dock löneavdrag göras för varje full halvtimme om man betraktar frånvaron som annan ledighet.
Är varsel lika med uppsägning?
Mitt företag har gått ut med varsel. Innebär det att jag är uppsagd?
Svar:
Nej, det innebär inte att du är uppsagd, men din arbetsgivare är skyldig att meddela dig och i detta fall HTF att de vill förhandla om en arbetsbrist. Det ska ske en förhandling innan du är uppsagd p g a arbetsbrist. Varsel kan lämnas vid två tillfällen:
- vid arbetsbrist
- vid uppsägning av personliga skäl eller avsked.
Kan chefen neka pappaledighet?
Jag är pappa till en liten flicka på 6 månader och jag vill vara föräldraledig nu i höst.
Min arbetsgivare säger att jag inte kan vara ledig då eftersom det är mycket att göra här på företaget under den perioden. Min chef tycker att det är min fru som ska vara hemma. Har jag inte rätt att välja själv om och när jag vill vara pappaledig?
Svar:
Din arbetsgivare kan inte neka dig ledigheten.
Rätt till ledigheten har du om du vid ledighetens början varit anställd i 6 månader i följd eller anställd minst 12 månader under de senaste 2 åren.
Du ska anmäla ledigheten till din arbetsgivare minst 2 månader i förväg, du ska också ange hur länge du avser att vara hemma.
Kan jag få högre sjukpenning?
Jag är sjukskriven sedan en lång tid tillbaka, är inte anställd någonstans längre.
Nu undrar jag om jag inte har rätt att på något sätt uppdatera min sjukpenning som inte är
förändrad sedan 2003?
Svar:
Du har rätt att följa de genomsnittliga lönenivåhöjningarna som har skett under åren till och med 2004. Ta kontakt med HTF Direkt 0770 870 870 så hjälper vi dig med information om dessa lönenivåhöjningstal. Från och med 1 juli 2005 räknar Försäkringskassan upp den sjuklönegrundade inkomsten för dig som är arbetslös.
Kan jag bli uppsagd för sen ankomst?
Min chef sa idag att jag kanske blir uppsagd från jobbet. Det är för att jag har svårt att komma i tid på morgonen, men jag stannar då längre på kvällen. Min chef och jag har pratat om detta några gånger. Kan det verkligen vara giltigt att bli uppsagd på grund av detta?
Svar:
Tyvärr är det så att upprepade sena ankomster kan leda till uppsägning på grund av misskötsamhet. Först måste du och din arbetsgivare försöka komma tillrätta med problemen.
I detta fall ska du ta hjälp av HTF.