Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Jouren hallå nr 5/06

Varje dag får HTF Direkt upp till 600 samtal med frågor från medlemmar i hela landet. Lön&jobb har lyssnat på en jourtelefon under några timmar och publicerar svar på typiska frågor. Vi återkommer med nya frågor i nästa nummer.<br />
Publicerad
Vad ska vi ha potten till?
Det är tydligen dags för löneförhandlingar hos oss. Vad menas egentligen med pott och garantibelopp?

Svar:
Till exempel kan ett avtal se ut så här: Lönerevision från 1 maj 2006, en pott på 2,3 procent med ett garantibelopp på 230 kr. Om ni är 10 tjänstemän anställda på företaget, så räknar man ihop er gemensamma bruttolön och multiplicerar med den 2,3 procent. Summan ska sedan fördelas mellan er tjänstemän, men ingen ska få mindre än den garanterade höjningen på 230 kr.

Får jag börja jobba igen?
Jag är tjänstledig för studier men känner att jag inte vill fortsätta studera. Min tjänstledighet skulle vara 1 år till. Kan jag avbryta ledigheten tidigare och börja jobba igen?

Svar:
Ja, du kan avbryta studieledigheten. Om du har varit ledig minst 1 år måste du säga till 1 månad innan du vill börja jobba igen. Har ledigheten varit kortare än ett år ska du säga till 14 dagar i förväg.

Hur många dagar måste jag jobba?
Hur många dagar i sträck kan jag vara tvungen att jobba? Finns det ingen lag som säger att jag har rätt att vara ledig en viss tid?

Svar:
Det är arbetstidslagen som anger reglerna för detta. Enligt lagen har man rätt till minst 36 timmar sammanhängande veckovila. Veckovilan ska så långt som möjligt förläggas till veckoslut. Det kan ske avvikelser från detta om det inträffar något som arbetsgivaren inte kunnat förutse i förväg, men de anställda ska då ha rätt till motsvarande kompensationsledighet. Dessutom har alla rätt till 11 timmar sammanhängande dygnsvila varje 24-timmarsperiod.

Hur länge får en 15-åring jobba?
Min dotter fyller snart 15 år och ska sommarjobba och jag undrar hur många timmar i veckan hon får jobba?

Svar:
Enligt arbetsmiljölagen får ungdomar som är mellan 13 och 15 år och som ska sommarjobba arbeta med lätta och riskfria arbeten. Du som förälder (vårdnadshavare) ska ha gett tillstånd till arbete. Det ska finnas en handledare på arbetsplatsen åt din dotter. Din dotter får arbeta högst sju timmar per dag och högst 35 timmar i veckan. Hon får inte jobba mellan 20.00 och 06.00.

Har jag rätt till löneökning?
Mitt företag har inte kollektivavtal med HTF och jag undrar hur mycket jag ska ha i löneökning i år?

Svar:
Om arbetsplatsen saknar kollektivavtal har du inte någon egentlig rätt till lönehöjning. Däremot kan du ha inskrivet i ditt anställningsavtal att du har rätt till löneökning och då måste din arbetsgivare följa det avtalet.

Hur får jag tjänstledigt för resa?
Mina kompisar och jag ska åka utomlands och resa jorden runt. Jag har hört att man har rätt att få tjänstledigt för det. Hur lång tid i förväg måste jag söka?

Svar:
Det finns ingen laglig rätt att ta tjänstledigt för att resa. Det är upp till din arbetsgivares goda vilja att bevilja dig den ledigheten.

Kan jag slippa helgjobb före semestern?
Jag jobbar på ett rullande fyraveckorsschema. Det innebär att jag jobbar olika dagar varje vecka. Nu har jag blivit beviljad en semestervecka av min arbetsgivare och jag ska jobba både helgen före och helgen efter min semestervecka. Eftersom vi ska åka på en längre tur skulle jag vilja vara ledig helgen innan jag ska ha semester. Finns det något skrivet som reglerar detta?

Svar:
Då du har ett rullande schema och därmed arbetar olika dagar varje vecka finns det reglerat i semesterlagen 9 §. Omfattar din semesterledighet mellan fem kalenderdagar och 18 kalenderdagar så har du rätt till ledighet antingen veckoslutet före eller efter din semester utan att det räknas som semesterledighet.

Kan vi dela föräldraledigheten?

Hur kan jag dela upp föräldraledigheten när min man och jag vill varva ledigheten?

Svar:
Du kan dela upp den som du vill, men ha högst 3 perioder under 1 kalenderår och varje ledighetsperiod måste du anmäla till din arbetsgivare senast 2 månader innan du vill ta ut ledigheten.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.