Måste jag sluta om en månad?
Efter att ha jobbat hos min arbetsgivare i 6 år ska företaget läggas ner. Jag blir uppsagd på grund av arbetsbrist. I mitt anställningsavtal står det att vi har en ömsesidig uppsägningstid på 1 månad. Gäller det verkligen? Har jag inte rätt till längre uppsägningstid än 1 månad när jag blir uppsagd?
Svar:
Det är inte tillåtet att försämra villkoren som anges i LAS.Det spelar alltså ingen roll att detstår i ditt anställningsavtal att ni har en ömsesidig uppsägningstidom 1 månad. Eftersom du har varit anställd i 6 år är uppsägningstiden 4 månader vid arbetsbrist.
Kan jag byta jobb under studieledighet?
Jag är tjänstledig fram till augusti för att jag studerar. Nu har jag blivit erbjuden ett så bra jobb att jag vill avbryta mina studier, men jag har också 2 månaders uppsägningstid hos min nuvarande arbetsgivare. Måste jag jobba under dessa månader?
Svar:
Nej, du kan säga upp dig under din tjänstledighet. Uppsägningstiden löper under din tjänstledighet. Men om du vill börja på ditt nya jobb tidigare än om 2 månader måste du komma överens med din nuvarande arbetsgivare om att korta av uppsägningstiden.
Vågar jag berätta om min sambo?
Jag har för några månader sedan börjat arbeta på en ny arbetsplats. Flera gånger den senaste tiden har jag känt mig utsatt i diskussionerna i fikarummet. Jag är själv man och lever tillsammans med en annan man. I jargongen på arbetsplatsen så hör man ofta en massa gliringar om bögar och skämt om oss. Jag lever i vanliga fall öppet, men känner mig osäker på om jag ska våga berätta på jobbet med att jag lever med en annan man.
Svar: Om du vill vara öppen eller inte på jobbet är ett beslut som du själv måste fatta. Både din arbetsgivare och dina arbetskamrater har dock ett ansvar att se till att det faktiskt är möjligt att vara öppen. Man ska inte behöva känna sig rädd att bli utsatt för trakasserier såsom nedsättande kommentarer och annat. Det finns en lag mot diskriminering på grund av sexuell läggning.
Den gäller homo- bi och heterosexuella och lägger till exempel ansvaret på arbetsgivaren att undersöka anmälda trakasserier på arbetsplatsen och vidta de åtgärder som behövs. Läs mer om denna på
www.homo.seMen det här är också en fråga om arbetsmiljö och vilka attityder som finns på arbetsplatsen.
Flera av våra andra diskrimineringslagar kräver att arbetsgivaren ska arbeta förebyggande. Det kravet kan komma att finnas även i lagen på det här området framöver. Men redan nu finns goda möjligheter att ta hjälp utifrån för att diskutera hur vi beter oss mot varandra på jobbet och hur vi kan jobba för att alla ska känna sig välkomna.
HTF är med i ett EU-finansierat samarbete som heter Fritt Fram som hjälper till med utbildning av chefer, fackliga företrädare och medarbetare. Läs mer på
www.frittfram.se Tipsa din klubbordförande om att tala med arbetsgivaren om att boka in en kostnadsfri utbildning med personalen.
Kan även jag förkorta arbetstiden?
Jag och min fru jobbar på samma arbetsplats. Vi har en son som är fem år och min fru har gått ner i arbetstid till 75 procent för att få lite mer tid tillsammans med honom. Jag vet att jag också har rätt att gå ner i arbetstid, men kan vi båda gå ner i tid samtidigt?
Svar:
Ja, enligt föräldraledighetslagen har du rätt till deltid och rätten till ledighet påverkas inte av att ni arbetar på samma arbetsplats.
Får jag komma tillbaka till jobbet?
Jag har börjat plugga och har varit studieledig i snart ett halvår. Jag känner mig inte så motiverad just nu och jag är inte säker på att jag vill fortsätta. Jag känner att jag hellre vill gå tillbaka till jobbet igen. När jag ringde till min arbetsgivare var svaret att det var okej, men att det inte passar just nu. Har jag inte rätt att gå tillbaka till jobbet när jag vill?
Svar:
Jo, visst har du rätt att gå tillbaka till din tjänst igen. Du ska så snart som möjligt meddela din arbetsgivare att du vill återgå i tjänst. Arbetsgivaren har dock rätt att skjuta på återgången två veckor om din ledighet varat längre tid än en vecka och kortare tid än ett år. Vid ledighet som varat längre än ett år kan arbetsgivaren skjuta på återgången en månad.
Får provanställda några semesterdagar?
Jag har en provanställning på sex månader. Tjänar jag in semester som alla andra?
Svar:
Ja, semesterlagen gäller även vid provanställning.
Kan jag tappa lön när jag är sjuk på ledig dag?
Jag jobbar deltid, måndag till torsdag. Förra månaden var jag sjuk i en vecka. Nu har jag fått lön och då har min arbetsgivare dragit sjuklön för min lediga dag. Det kan väl inte vara rätt?
Svar:
Nej, det är inte rätt. Din arbetsgivare ska göra avdrag på din lön för de timmar du skulle ha arbetat. Det gäller för de första fjorton dagarna. Från och med den femtonde dagen görs sjukavdrag för varje kalenderdag i stället.