Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Jouren hallå! nr 2/07

Varje dag får HTF via sin jourtelefon upp till 600 samtal från medlemmar I hela landet och med frågor som rör den typiska vardagen på jobbet. <br />Vi publicerar svaren på de vanligaste frågorna om anställningsvillkor.<br />
Publicerad
Är resa arbetstid?
Jag arbetar på ett företag som har kollektivavtal med HTF. Ibland blir jag beordrad att arbeta på någon annan ort än jag brukar och måste då åka hemifrån långt tidigare än vanligt.
Ska jag inte ha övertidsersättning för den tiden?

Svar:
Nej, det utgår inte övertidsersättning för den tid det tar för dig att resa till och från bestämmelseorten. Däremot har du rätt till restidsersättning för restid som ligger före eller efter din ordinarie arbetstid.
Tiden före, såväl som tiden efter den ordinarie arbetstiden räknas ihop och endast fulla halvtimmar tas med vid beräkningen. Ersättningen är olika beroende på vilken tid på dygnet resan är samt om det är helgfri veckodag eller så kallad röd dag. Ring HTF Direkt så får du hjälp med att se vilken ersättning du ska ha.

Hur lång uppsägningstid har "pensionär"?
Jag har fyllt 67 år och kan gå i pension, men har jag stannat kvar på jobbet för att arbeta så länge jag orkar. Min arbetsgivare säger att det är okej. Jag har arbetat på företaget i 25 år. Hur lång uppsägningstid har jag ifall jag skulle vilja säga upp mig eller om min arbetsgivare vill säga upp mig?

Svar:
För tjänstemän som arbetar kvar efter den ordinarie pensionsålder som gäller för anställningen enligt ITP-planen är uppsägningstiden 1 månad för både arbetstagare och arbetsgivare. Detsamma gäller om en tjänsteman anställts vid företaget efter det att tjänstemannen har uppnått den ordinarie pensionsålder som tillämpas där.

Får provanställning följas av visstidsanställning?
Jag har fått en provanställning på 6 månader hos en arbetsgivare. Därefter ska anställningen övergå i en överenskommen visstidsanställning i 1 år. Får arbetsgivaren göra så? Ska jag inte få en tillsvidareanställning?

Svar:
Avsikten med provanställning är att den ska övergå till en tillsvidareanställning om inte någon av er, du eller arbetsgivaren avbryter anställningen i förtid.
En visstidsanställning kan inte börja med en provanställning. Arbetsgivaren har gjort fel och det är bäst att du tar kontakt med HTF Direkt för vidare rådgivning.

Hur länge kan jag ha kortare arbetstid?
Hur länge kan jag ha förkortad arbetstid, med stöd av föräldraledighetslagen, när jag har småbarn?

Svar:
Du har rätt att gå ner i arbetstid till dess ditt barn fyllt åtta år eller slutar sitt första skolår. Om man har barn som omfattas av Lagen om särskilt stöd (LSS) gäller rätten till ledighet till dess barnet fyller sexton år.

Hur länge kan jag vara hemma med sjukt barn?
Min arbetsgivare säger att jag inte längre får ta ledigt för vård av barn. Jag har en son som fyllt tolv år och en dotter som fyller tio år i år.

Svar:
Så fort barnet fyllt 12 år upphör rätten till ledighet för vård av barn. Om något av dina barn behöver mer vård och tillsyn än vad som vanligtvis krävs kan du, med stöd av läkarintyg, ansöka om förlängning hos Försäkringskassan.

Kan chefen slopa lunchrasten?
Igår kom min chef och sa att jag inte skulle få någon lunchrast den dagen, eftersom två personer var sjuka. Han sa att han har rätt att göra så. Är det verkligen rätt?

Svar: Anställda har enligt arbetstidslagen rätt att få en rast efter senast fem timmars arbete, men din arbetsgivare kan ha rätt att byta rasten mot ett måltidsuppehåll om det händer något oförutsett i verksamheten. Måltidsuppehåll sker på betald arbetstid, men innebär att du inte får gå från arbetsplatsen. Om måltidsuppehållet får till följd att arbetstiden blir längre än den dagliga ordinarie arbetstiden kan du ha rätt till övertidsersättning.

Kan arbetsgivaren vägra att betala full lön?
Min arbetsgivare vill inte betala full lön för förra månaden. Han säger att jag inte fullgjort de arbetsuppgifter som jag är skyldig till, men jag har varit där varje dag och arbetat som vanligt. Kan han verkligen göra löneavdrag på det sättet?

Svar:
Nej, arbetsgivaren kan inte göra löneavdrag på detta sätt. Om du utfört arbete i vanlig ordning och inte varit frånvarande under förra månaden är din arbetsgivare skyldig att betala ut lön på vanligt sätt. Om arbetsgivaren har synpunkter på hur du utför dina arbetsuppgifter måste han ha samtal med dig om detta så att du får chans att rätta till det som han inte är nöjd med.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.